07-02-2022

U januaru 14 očeva prisustvovalo porođajima

Tokom januara ove godine porođajima u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prisustvovalo je 14 partnera, a uglavnom su to bili očevi. U posljednja četiri mjeseca prošle godine u sali je uz porodilju bilo 25 partnera. V.d. direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG, dr Srđan Medan, kazao je za da sve trudnice i njihove partnere ohrabruju u namjeri da prisustvuju porođaju. Smatra se, kako je rekao, da je uloga oca u prvim godinama života neizmjerno važna za pravilan razvoj mozga novorođene bebe, objavljeno je Facebook stranici KCCG.

U januaru 14 očeva prisustvovalo porođajima | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

“Prisustvo oca na porođaju ima brojne pozitivne efekte, a njegovo prisustvo i uključenost kako na porođaju, tako i na pregledima tokom trudnoće, stvara dublji i intimniji odnos sa novorođenom bebom, kao i sa majkom novorođene bebe”, rekao je dr Medan.

Dr Medan napominje da je uloga oca, odnosno supruga, da svojim prisustvom olakša sami čin porođaja, stvori prijatnu atmosferu i osjećaj prisustva bliske osobe.

“Statistika je pokazala da ovi efekti imaju pozitivan uticaj na porođaj, smanjuju rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama tokom porođaja. Većina muškaraca navodi prisustvo na porođaju svog djeteta kao pozitivno iskustvo i opisuje ga kao ‘najznačajniji dan u životu’. Ipak, manji broj to navodi kao neprijatno iskustvo, koje nije unaprijedilo njihov odnos sa djetetom ili suprugom”, rekao je dr Medan.

Ističe da je od septembra prošle godine do 1. januara ove bilo 25 partnera na porođaju.

“Najčešće su bili prisutni očevi, u nekoliko navrata sestre ili kume, i dva puta psiholog. Tokom januara ove godine smo imali 14 partnera na porođaju. Takođe, uglavnom su u pitanju bili muževi, tj. očevi novorođenih beba”, pojasnio je dr Medan. Pandemija je, kako je pojasnio, definitivno negativno uticala na broj prisutnih partnera.

“Na početku pandemije, tokom 2020. godine, je bila potpuno ukinuta mogućnost prisustva, a tokom 2021. godine vraćena je mogućnost prisustva, ali uz posjedovanje negativnog testa na koronavirus, koji je potrebno da izvade prije nego što uđu u porodilište. Za prisustvo na porođaju je dovoljno da partner uradi PCR ili brzi antigenski test prije ulaska u porodilište i da svoje prisustvo najavi putem mejla, glavnoj sestri porodilišta”, rekao je dr Medan.

Ukoliko planiraju da prisustvuju porođaju, partneri bi trebalo da se pripreme i informišu o normalnom toku i fazama porođaja, kao i o mogućim intervencijama i dešavanjima u porodilištu, kako bi negativne efekte od nepoznatog sveli na minimum.

“Partner na porođaju bi trebalo da bude smiren i strpljiv, pun podrške i da svjedoči naporima kroz koje trudnica prolazi”, napominje dr Medan.