20-05-2020

U Južnoj Koreji оtvorene škole poslije više od dva mjeseca

Stotine hiljada đaka u Južnoj Koreji vratili su se danas u škole koje su bile zatvorene više od dva mjeseca zbog pandemije koronavirusa.


Foto: AFP

Povratak u škole praćen je strogim mjerama predostrožnosti, provjera temerature, upotreba gela za dezinfekciju, pozdravljanje na daljinu.

Južna Koreja bila je u jednom trenutku druga najteže pogođena zemlja na svijetu Kovidom-19 zbog čega su vlasti odredile da se đaci ne vraćaju u škole poslije raspusta početkom marta.

Zemlja je u borbi protiv koronavirusa primijenila strategiju testiranja kojoj je posvetila velika sredstva i koja je hvaljena u svijetu kao model koji treba slijediti.

Oko 440.000 đaka posljednje godine gimnazije prvi su dobili dozvolu da se vrate u učionice. Oni će dolaziti svaki dan. Mlađi treba da se vraćaju postepeno narednih nedjelja i naizmjenično će dolaziti u razred i pratiti nastavu preko interneta.

Đaci moraju redovno da čiste sto i poštuju minimalnu distancu sa drugarima. Neke učionice opremljene su zaštitnim pregradama između đaka.

"Zabrinutost zbog mogućih malih žarišta infekcije i dalje postoje i niko ne može da predvidi kakva situacija bi mogla da iskrsne u školama", upozorila je ministarka obrazovanja Ju Eun-hae.

Njeno ministarstvo ima krizni štab otvoren 24 sata dnevno, i škoke koje registruju nove infekcije moraju odmah da se zatvore.


Izvor: Beta