31-07-2020

U kojim državama možete kupiti državljanstvo?

Da li ste znali da u nekoliko evropskih država možete kupiti državljanstvo. To će vam omogućiti ne samo da živite u tim zemlja, već u nekim slučajevima i da možete izabrati bilo koje mjesto za život unutar EU.

U kojim državama možete kupiti državljanstvo? | Radio Televizija Budva

Osim toga, dobijate mogućnost da putujete širom svijeta. Američki magazine Forbes istražio je u kojim zemljama je moguće novcem doći do državljanstva, a BiznisInfo prenosi one zemlje koje bi mogle biti zanimljive našim čitaocima.

Naravno, ovo zadovoljstvno nije nimalo jeftino.

Portugal

Portugal je postao žarište ljudi koji žele napuštiti posao i preseliti se u inostranstvo.

Da biste dobili pasoš Portugala, potrebno je učestvovati u programu Zlatna viza koji ima nekoliko načina za kvalificiranje, uključujući davanje donacije za portugalsku umjetnost i kulturu, ulaganje u posao, pokretanje posla ili kupovina nekretnina. Zabavna činjenica: Da biste postali građanin, morat ćete položiti test istorije Portugala.

Malta

“Program pojedinačnih investitora” na Malti jedan je od najpopularnijih programa dobijanja državljanstva. Da biste dobili malteško državljanstvo, to će vas koštati otprilike 1,1 milion dolara kombinovanjem donacija i posjeda nekretnina. Zauzvrat, imate pravo živjeti i raditi na Malti ili u cijeloj EU. Takođe ćete dobiti bezvizni pristup za 183 zemlje širom svijeta.

Kipar

Kiparski investicijski program nije jeftin: za njega je potrebno izdvojiti oko 2,5 miliona dolara u donacijama i ulaganjima u nekretnine, ali zauzvrat ćete moći putovati bez viza do 174 odredišta širom svijeta.

Austrija

Austrija ima jedan od najjačih svjetskih pasoša, a svojim vlasnicima omogućava bezvizni pristup do 187 destinacija širom svijeta, kao i pravo na život u svim zemljama članicama EU. Ali, to zadovoljstvo nije jeftino: potrebno je uložiti minimalno oko 3,5 miliona dolara.

Turska

Ulaganjem u nekretnine u iznosu od 250.000 američkih dolara možete kupiti put u program Turske “Investicijom do državljanstva” koji osigurava turski pasoš koji će vam dati državljanstvo u ovoj prekrasnoj zemlji, i mogućnost ulaska na 111 odredišta širom svijeta.

Crna Gora

Iako se u tekstu Fobresa ne spominje Crna Gora, i Crna Gora je nedavno otvorila mogućnost investitorima da steknu državljanstvo na osnovu svog ulaganja.

Na kraju, Forbes spominje još neke države širom svijeta koje nude ovu mogućnost, a to su Novi Zeland, Vanuatu, Grenada, Antigua i Barbuda, St. Lucia, Dominika i St. Kitts & Nevis.