14-06-2023

U novom sazivu Skupštine Crne Gore 20 partija

U novom sazivu crnogorskog parlamenta, kako sada stvari stoje, biće poslanika iz 20 partija koje su nastupile na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna. Neke partije su nastupile samostalno, druge kao dio predizbornih koalicija.

U novom sazivu Skupštine Crne Gore 20 partija | Radio Televizija Budva

Skupština Crne Gore (Foto: RTCG)

Lista Pokreta Evropa sad (PES) , prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK) uzela je 24 poslanička mjesta. PES-u će pripasti 18 mjesta u Skupštini, a potom i Ujedinjenoj Crnoj Gori, CIVIS-u, Alternativi, Novskoj listi i Stranki pravde i pomirenja (SPP) po jedan, a imaju i jednog nezavisnog poslanika.

Demokratska partija socijalista imaće u parlamentu 18 poslanika. Oni su nastupili u koaliciji sa SD-om (dva poslanika), Demokratskom unijom Albanaca (jedan poslanik) i Liberalnom partijom (njen predstavnik zasad nije dio kluba poslanika).

Pogledajte rezultate parlamentarnih izbora po biračkim mjestima
Na parlamentarnim izborima koji su održani 11. juna učestvovalo je 15 lista. To su šesti izbori po redu od od obnove nezavisnosti, na kojima pravo glasa imalo 542.468 građana. Portal RTCG objavljuje rezultate po biračkim mjestima.

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" koja je na izborima osvojila 13 mandata u Skupštini će imati devet poslanika iz redova Nove srpske demokratije, i četiri iz Demokratske narodne partije.

Koaliciju "Hrabro se broji" Aleksa i Dritan u paralamentu će predstavljati sedam poslanika Demokratske Crne Gore i četiri iz GP URA.

Bošnjačka stranka u novom sazivu parlamenta imaće šest poslanika.

Albanski forum koji čine Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca imaju dva poslanika mada su ta dva poslanika iz AA i DSA. Socijalistička narodna partija i Demos imaju dva poslanika, mada su oba iz reda SNP.

Albanska alijansa ima jednog poslanika, kao Hrvatska građanska inicijativa .

Izvor: RTCG