20-01-2023

U periodu od 9. do 16. januara obrađeno 95 hiljada kubika otpadnih voda

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je u periodu od 9. do 16. januara preradilo nešto više od 95 hiljada kubika otpadnih voda. Zbog velike količine atmosferskih padavina, kao i problema u transporu mulja, došlo je do zastoja u obradi, a ovaj problem zabilježen je i krajem 2022. godine.


Foto: Arhiva, Otpadne vode

Zbog obilnih padavina zabilježenih tokom proteklih dana velika količina otpadne vode dolazi na postrojenje u naselju Vještica što predstavlja problem za biologiju aeracionim sistemima. Naime, zbog priliva atmosferske kanalizacije u gradskoj mreži sistem ne može da izdrži toliku količinu vode.

"Dolazilo je do nekih manjih ispada na pumpnim stanicama zbog preopterećenja, naravno imaju i te rezervne pumpe tako da su one nastavljale svoj rad i to se brzo riješilo. To se obično dešavalo u večernjim satima. Međutim, kako postoje dežurstva i ljudi koji odmah izađu na teren u vrlo kratkom roku je saniran svaki prekid rada, sistem je odmah profunkcionisao i nastavljeno je sa radom", kazao je u Polisu izvršni direktor opštinskog preduzeća “Otpadne vode” Milivoje Radulović.


Foto: Printscreen

U periodu od 9. do 16. januara obrađeno je 95 hiljada kubika otpadne vode. Manja količina obrađenog materijala zabilježena je i u decembru 2022. godine, a razlog tome jeste zastoj u transportu mulja.

"To je bilo za prethodnu sedmicu i za prethodni mjesec. Društvo koje vrši transport mulja za Albaniju je imalo kvar na kamionu i gotovo cijeli mjesec decembar nije vršio prevoz mulja, sem početkom mjeseca i pri samom kraju mjeseca, tako da u tom periodu nije bilo rada presa i obrade mulja", istakao je Radulović.

Razlog je taj što je i tokom decembra zabilježena obilna količina padavina, te u takvim uslovima mulj ne može da se taloži što dovodi do nemogućnosti obrade.