05-06-2019

U petak "Srdelada" u Budvi

Treća po redu manifestacija "Srdelada", biće održana na Trgu palmi u budvanskom Starom gradu, u petak, 7. juna sa početkom u 20.30h, u organizaciji NVO Feral.

U petak

Riječ je o događaju koji promoviše mediteransku, lokalnu kuhinju, i podrazumijeva degustaciju raznovrsnih jela čiji je osnovni sastojak srdela, saopšteno je iz NVO Feral.

"Srdela zauzima istaknuto mjesto u kulturnoj istoriji Budve i Mediterana, a u narodu je poznata kao sirotinjska majka, jer je u vremenima gladi i oskudice bila osnovna prehrambena namirnica. Budvani su srdelu najčešće jeli usoljenu, jer je tako mogla dugo da traje, ali su osmišljani i raznovrsne recepte da im ne bi dosadila", naode u saopštenju, dodajući da Društvo Feral ovim događajem srdelu stavlja na pjedastal mediteranske gastronomije, dajući joj mjesto koje joj pripada.


Takođe, kako ističu, akcenat se stavlja na lokalnu gastronomiju, namirnice i načine pripreme, koja kao grad i turistička destinacija Budva treba da njeguje zbog autentičnosti i prepoznatljivosti, ali i njegovanja kulturnog nasleđa. Jela od srdele će spremati učenici SMŠ „Danilo Kiš“.

"Dio događaja će biti i nastup klape Škuribanda, koji će upotpuniti cijeli događaj i primorsku atmosferu. Takođe, biće upriličena projekcija filma „Dobrodošli u Budvu“ iz 1963. godine, ali i performans koji će režirati članovi Društva Feral pod nazivom „Dobrodošli u Budvu 2019“. Ustanove, organizacije i firme koje su podržale događaj su Opština Budva, kompanije Rokler i Sanraf, Talas M, brending agencija Unibrend, studio Pixap, Komunalno Budva, Parking servis, Mediteran reklame, Turistička organizacija Budve, distribucija NTC, Cogimar, Crnogorska kinoteka i JU SMŠ „Danilo Kiš“. Srdelada se održava već dvije godine zaredom (2017. i 2018.) kada je bila dobro posjećena i dobila je pozitivne kritike, kako od mještana, tako i od gostiju, koji su imali priliku da okuse i osjete duh Budve kao autentičnog Mediteranskog mjesta", saopštili su organizatori.

NVO Feral je aktivan od 2015. godine i bavi se promocijom mediteranskog kulturnog nasleđa, osnaživanjem lokalne zajednice i podrškom razvoja mladih kroz raznovrsne oblike umjetničkog i kulturnog izražavanja, organizaciju izložbi, predstava, muzičkih događaja i književno-poetskih večeri.

NVO Feral je dobio priznanje od strane organizacije Interpret Europe, i kao jedina organizacija iz Crne Gore je uvršten u primjere dobre prakse u interpretaciji nasleđa, po kriterijumu uključivanja lokalne zajednice.