30-10-2020

U septembru prosječna zarada iznosila 524 eura

Uprava za statistiku MONSTAT saopštila je da prosječna zarada (bruto) u septembru u Crnoj Gori iznosila je 783 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 524 eura.

U septembru prosječna zarada iznosila 524 eura | Radio Televizija Budva

“Prosječna (neto) zarada u septembru u odnosu na avgust zabilježila je rast od 0,2 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u septembru 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,6 odsto. Ako se ima u vidu da su potroščke cijene u septembru u odnosu na avgust zabilježile rast od 0,7 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,5 odsto”, navode iz MONSTAT-a.


Prosječne zarade bez poreza i doprinosa, po sektorima djeatnosti, u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Građevinarstvo (2,7 odsto),

Obrazovanje (0,9 odsto), Saobraćaj i skladištenje (0,7 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,6 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (0,5 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,3 odsto), Prerađivačka industrija (0,2 odsto).


Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u septembru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Umjetnost zabava i rekreacija (dva odsto), Snabdijevanje električnom energijom (1,7 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,4 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (1,4 odsto), Trgovina na veliko i malo (0,8 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,8 odsto), Informisanje i komunikacije (0,4 odsto), Finansijske djelatnosti i osiguranje (0,4 odsto) i Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,2 odsto).