25-02-2021

U Španiji uklonjena posljednja statua diktatora Franka

Posljednja statua bivšeg španskog diktatora Fransiska Franka uklonjena je ove sedmice sa gradskih vrata Melilje, španske enklave i autonomnog grada na sjeverozapadnoj afričkoj obali.


Foto: Reuters/Jesus Blasco de Avellaneda

Bez puno pompe, grupa radnika upravljala je mehaničkim bagerom i teškim bušilicama kako bi skinula ciglanu platformu na kojoj je stajao kip, podigla ga lancima oko vrata, spakovala u omotač i stavila u kamionet.

Statua, postavljena tri godine nakon Frankove smrti 1978. godine, obilježavala je njegovu ulogu zapovjednika Španske legije u Rimskom ratu, sukobu koji su dvadesetih godina prošlog vijeka vodile Španija i Francuska protiv berberskih plemena iz planinske regije Rif u Maroku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ovo je istorijski dan za Melilju", rekla je tom prilikom Elena Fernandez Trevino, zadužena za obrazovanje i kulturu u enklavi, nakon što je lokalna skupština izglasala uklanjanje statue, ističući da je to "jedini kip posvećen diktatoru koji je još uvijek u javnoj sferi u Evropi".

Samo je krajnje desničarska stranka Vox glasala protiv tog poteza, tvrdeći da je statua slavila Frankovu vojnu ulogu, a ne njegovu diktaturu, pa se ne bi trebao primjenjivati Zakon o istorijskom sjećanju iz 2007. godine kojim se traži uklanjanje svih simbola povezanih sa Frankovim režimom.

Španska vlada izvršila je uklanjanja nekoliko istorijski poznatih ljudi pomoću ovog zakona, uključujući preuzimanje ljetne palate bivšeg diktatora od njegovih nasljednika u junu 2020.


(RFE)