05-03-2020

U toku prijave za konkurs za obuku o medijskoj pismenosti, finansijskoj forenzici i istraživačkim tehnikama

Centar za građansko obrazovanje (CGO), B Film Montenegro, fondacija Share i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost raspisuju konkurs za obuku o medijskoj pismenosti, finansijskoj forenzici i istraživačkim tehnikama.



Konkurs je otvoren za sve novinare/ke lokalnih medija u Crnoj Gori koji su zainteresovani sa sticanje novih znanja i vještina koje bi kasnije primjenjivali u novinarskoj profesiji. Obuka je organizovana kroz dva vezana treninga.

"Trening o medijskoj pismenosti nudi širok spektar teorijskih i praktičnih znanja o medijskoj pismenosti, zakonodavnom okviru koji reguliše ovu oblast, kao i slobodi izražavanja na internetu. Takođe, trening će obuhvatiti i specifične oblasti poput informacione privatnosti i digitalne bezbjednosti, nevidljivih infrastruktura interneta, metapodataka elektronskih komunikacija, izbornih kampanja na internetu, Facebook algoritama, procesa iskorišćavanja privatnih podataka, skrivenih oblika rada, ekonomije nadzora i algoritama sajber-forenzičke metode, analize i vizuelizacije velike količine podataka. Treneri su eksperti fondacije SHARE iz Beograda. Trening će održati 14. i 15. marta 2020. na jugu Crne Gore", navodi se u saopštenju CGO-a.

"Trening o finansijskoj forenzici i istraživačkim tehnikama ima fokus na unaprjeđenju finansijske pismenosti kroz učenje o „čitanju“ finansijskih izvještaja, zapisa, revizorskih izvještaja, procedura javnih nabavki i novčanih tokova za potrebe kreiranja novinarskih sadržaja zasnovanih na činjenicama i razumijevanju složene finansijske dokumentacije. To uključuje i osnove planiranja i kreiranja budžeta, sprovođenje i izvještavanje, specifična znanjima o odnosu finansija i socijalne ekonomije sa nizom primjera iz crnogorske svakodnevnice. Treneri su eksperti Instituta za poslovnu i finansijsku pismenost iz Podgorice. Trening će održati 21. i 22. marta 2020. na sjeveru Crne Gore.

Sve troškove učešća na treningu (prevoz, smještaj, hrana, materijali) pokriva organizator", dodaje se u saopštenju.

Prijave (CV sa kontakt podacima) se šalju najkasnije do 6. marta 2020, do 13h, elektronskom poštom na info@cgo-cce.org i sa naznakom Prijava – Treninzi – Priče iz prve ruke – Ime Prezime.

Svi koji se prijave biće informisani o ishodu konkursa, nezavisno od toga da li su primljeni ili ne.

Obuke o medijskoj pismenosti i finansijskoj forenzici i istraživačkim tehnikama se organizuju u okviru projekta „Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke!

Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori“, koji sprovode B film Montenegro, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Share fondacija i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Projekat finansira EU posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.