01-08-2020

U vezi: Četiri stvari o kojima nikada ne treba lagati

Ako vas je partner povrijedio, onda mu to i recite. Skrivanjem osjećaja nećete dobiti ništa pozitivno. Ako ste dobili povišicu ili se pak nalazite u ozbiljnim dugovima vaš partner ima pravo da to zna

U vezi: Četiri stvari o kojima nikada ne treba lagati | Radio Televizija Budva

Ponekad male laži ili iskrivljene istine nijesu štetni za vezu. Na primjer, kada želite da spriječite nepotrebnu svađu oko nečega zaista nebitnog. Međutim, postoje i one laži koje su za vezu jako štetne. Čak i kada istina izgleda zastrašujuće, postoje četiri vrste laži koje nikad ne smijete reći jer s vremenom mogu uništiti i najbolje veze.

Naravno, nijedna veza nije savršena, ali dobra i kvalitetna veza građena je na iskrenosti. Zato se klonite laganja i vezu pokušajte što više da gradite na transparentnosti, piše Zadovoljna.hr.

1. Laganje o nevjeri

Laganje o nevjeri nažalost nije rijetkost u brakovima i vezama, međutim ono cijelu situaciju čini još gorom. Možda sebi govorite da na taj način želite da zaštitite partnera, ali zapravo štitite sebe.

Bilo da je riječ o prevari ili flertovanju, prećutkivanje ili laganje o nevjeri nije u redu. Bez obzira na to o kojim se razlozima radi ili kakva je situacija i budućnost vaše veze, istinu morate reći. Cijelu istinu, bez izvlačenja i prećutkivanja određenih stvari.

Laž se na kraju uvijek sazna i ako nijeste rekli potpunu istinu to će vašeg partnera samo još više povrijediti.

Zato skupite hrabrosti i recite kako stvari stoje. Priznanje nevjere ne mora nužno dovesti do prekida veze. Ukoliko se potrudite, možete pronaći način da povratite povjerenje i intimnost s partnerom.

Iskrenost i otvorenost vrlo su važni za uspješnost i kvalitet veze.

2. Laganje o sopstvenim osjećajima

Kako bi izbjegli veliku svađu, ljudi često u vezi znaju da kažu da je sve u redu. Ali, prećutkivanje istine može biti jednako grozno kao i samo laganje. Ako vas je partner povrijedio, onda mu to i recite. Skrivanjem osjećaja nećete dobiti ništa pozitivno, već možete samo izgubiti intimnost koju ste stvorili u vezi.

Nedostatak otvorenosti i iskrenosti o vašim osjećajima samo će izazvati ljutnju prema partneru, što može dovesti i do nepremostivih problema u vezi.

U kvalitetnoj vezi partneri međusobno žele da znaju zbog čega je druga strana uznemirena i da učine sve što je u njihovoj moći da poprave situaciju. Zato budite iskreni i recite kako se osjećate, čak i kada zapravo ne želite previše da razgovarate o tome.

3. Laganje o finansijskoj situaciji

Kada je riječ o braku ili dugoj i ozbiljnoj vezi, laganje o finansijskom stanju u kojem se nalazite može biti vrlo štetno. Zadržavanje istine o finansijama može ozbiljno ugroziti vašu vezu ili dovesti i do prekida.

Ako ste dobili povišicu ili se pak nalazite u ozbiljnim dugovima vaš partner ima pravo to da zna.

Čak je i više istraživanja pokazalo da su svađe oko novca jedan od glavnih faktora rizika za razvod, bez obzira na prihode para.

Stručnjaci za veze naglašavaju i da većina svađa oko novca zapravo nema veze s novcem nego su simptom nekog drugog problema. To vam može biti dodatni podsticaj da iskreno razgovarate o finansijama kako biste shvatili šta je korijen problema i pronašli način kako ga riješiti.

4. Laganje o seksu

Istraživanja su pokazala da nevjerovatan broj žena, njih 80 odsto, glumi orgazam tijekom seksa.

Naravno, seks ne mora uvijek biti nevjerojatan, ali ne morate ni lagati o zadovoljstvu ispod pokrivača. Razlog je jednostavan - ako vašem partneru ne priznate da ono što on radi ne funckioniše, kako da on uopšte zna da nešto ne radi dobro.

Mnoge žene glume orgazme jer se boje da će to negativno uticati na partnerov ego, međutim, istina je da njegovo zadovoljstvo proizlazi iz vašeg zadovoljstva.

Zato je najbolji pristup u ovoj situaciji iskreno reći svoje želje. Recite koji vam se pokret jako sviđa, a koji ne. Partneru možete i nježno šapnuti rečenicu poput "Možemo li pokušati nešto drugačije" ili ga rukama navesti na pravi put.

U svakom slučaju - nemojte lagati o seksu jer u takvoj situaciji niko nije na dobitku.