08-03-2021

U Vojsci Crne Gore 14,7% žena

Trenutna zastupljenost žena u Vojsci Crne Gore (VCG) je 14,7%, u odnosu na ukupnu brojnu strukturu, a njih gotovo 10% je zastupljeno u strukturi profesionalnih vojnih lica, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.


Foto: VCG

"Ministarstvo odbrane snažno podržava veće učešće žena u sistemu odbrane. Povećana je njihova motivacija za prijavljivanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. Imajući u vidu neophodnost ravnopravnog učešća u pozicijama odlučivanja, pozicioniranje žena na mjestima donošenja odluka biće težnja u budućem periodu", navode u saopštenju.

Ističu da u prilog tome da je ovo moguće ostvariti govori i činjenica da se ženama u VCG pružaju mogućnosti obrazovanja, usavršavanja i karijernog razvoja u svim oblastima djelatnosti Vojske.

"Rodna perspektiva u Ministarstvu odbrane postala je dio svih politika i procesa u oblasti upravljanja ljudskim resursima i visoko je zastupljena na agendi Ministarstva, te ćemo i u narednom periodu biti dosljedni partneri u promociji ciljeva Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost, NATO politika, zakonskih regulativa i strateških ciljeva i pružiti puni doprinos u njihovoj realizaciji", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Neophodnost integrisanja rodne ravnopravnosti u sve procese djelovanja oružanih snaga je, kako ističu, nužna iz razloga što ukazuje na poštovanje i promociju osnovnih principa ljudskih prava.

Naglasili su da diverzifikovane oružane snage bolje reflektuju sopstvena društva kojima služe, utiču na efikasnije ispunjavanje misija i zadataka i garantuju bolja radna okruženja za sve zaposlene.

"Ponosni smo na pripadnice VCG i radićemo u cilju ostvarenja većeg učešća žena u Vojsci, koje čuvaju naše građane i služe Crnoj Gori", zaključuju iz Ministarstva.