26-07-2018

Učesnice ljetnje škole "Kako postati uspješna preduzetnica u Evropi"boravile u Mariboru

Zajedno sa svojim vršnjakinjama iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Jelena Racković, Marija Racković, Isidora Lakićević, Pejović Danica, Bečić Slađana, Sara Slovinić, Tanja Džankić, Ivana Bojović, Kristina Vasiljević i Bojana Žugić otputovale su u Maribor kako bi učestvovale u programu ljetnje škole „Kako postati uspješna preduzetnica u Evropi".

Učesnice ljetnje škole

Drugog dana nakon dolaska u Maribor, učesnice su se upoznale sa planiranom agendom za narednih 10 dana održavanja ljetnje škole, organizatorom i direktoricom VEDOME – Zavoda za razvoj znanja i preduzetništva iz Slovenije, Olgom Pregl kao i sa profesorima koji će raditi sa njima prof. dr Mirjanom Ivanuša i mr Irenom Rezec. Tokom drugog dana učesnice su radile vježbu „Business Speed Dating“ gdje su imale 30 sekundi da se prezentuju na najbolji način, te da predstave svoje lične i profesionalne ciljeve. Nakon toga, započele su učenje o Canvas biznis modelu, preduzetničkom i upravljačkom alatu koji omogućava da se poslovni model dizajnira, razvije, opiše, unaprijedi i testira.

Učesnice su imale priliku da čuju koje korake je potrebno preduzeti prije same realizacije biznis ideje, ističući značaj marketinga, timskog rada i povezanosti sa potencijalnim partnerima, kako u regionu tako i u inostranstvu. U drugom dijelu dana, učesnice su posjetile firmu Mikro+Polo, jednu od vodećih slovenačkih firmi koja se bavi proizvodnjom i distribucijom hemikalija, opreme, aparata i namještaja za laboratorije.

Tokom narednih dana učesnice ljetnje škole „Kako postati uspješna preduzetnica u Evropi“ su učestvovale u raznim aktivnostima kao što su: interaktivna radionica o razvoju Canvas Business modela, obilazak Internacionalne poslovne škole Akademija, obilazak Botaničke bašte i brda Pohorja, druženje i radionice u prirodi, posjeta porodičnoj firmi D2 koja se bavi ugostiteljstvom, posjeta uspješnoj slovenačkoj književnici, Petri Škarji, prezentacija zadataka koje su učesnice radile tokom radionica, posjeta Razvojnoj agenciji Maribora, B2B sastanci sa mladim budućim preduzetnicima, učenje o blockchain tehnologijama, itd.

Nakon posjete firmama koje predstavljaju primjere dobrih praksi, učesnice su imale priliku da pred komisijom predstave sopstvene biznis modele. U prvonagrađenoj grupi koja je predstavila ideju "Go feel"- naočare za osobe sa oštećenjem vida i slijepe, našle su se dvije predstavnice grupe iz Budve.

Po završetku Ljetnje škole, uspijedila je evaluacija programa, a sve učesnice su dobile sertifikat o uspješno završenoj obuci.
Ljetnja škola „Kako postati uspješna preduzetnica u Evropi““ je prva od dvije mobilnosti u zemlje Evropske unije koje će učesnice imati priliku da posjete u sklopu projekta „Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship, employment and leadership in ICT“. Naredna mobilnost će se održati u Sofiji, Bugarska.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Erasmus+.