01-12-2022

Udruženje penzionera Budve: Nedostatak geronto domaćica i nepostojanje Doma za stare najveći problemi

Jedan od glavnih problema sa kojima se suočava Udruženje penzionera Budve je nedostatak geronto domaćica, a sve je veća i potreba za otvaranjem Doma za stare.


Ilustracija, Foto: portal RTV Budva

U Budvi postoji oko 3.000 penzionera kojima je pomoć potrebna u svim životnim sferama. Samim tim se stvorila potreba da se u našoj opštini otvori Dom za stare, kazao je za Polis predsjednik Udruženja penzionera Budve, Nikola Zec.

"Mi u Domu starih u Risnu imamo četiri, a mislim možda sada i pet penzionera koji su tamo. Međutim, ako Opština smatra da ne treba, nećemo potencirati, ali to je potrebno. Imamo klub za zabavu i za odmor, ali pravi dom za stare sigurno je potreban svakom gradu, pa i u Budvi", kazao je on.


Zec, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Ono što sad predstavlja najveći problem je nedostatak geronto domaćica kojih je u ovom momentu samo dvije.

"To je gorući problem. Imamo dosta penzionera koji ne mogu da izađu iz kuće, koji ne mogu u trgovinu. Jedna penzionerka koju sam ja prije mjesec i po dana uputio geronto domaćicu preko Crvenog krsta i obećali su mi da će redovno posjećivati barem dva-tri puta mjesečno. Ipak, taj put je došla i više nikada. Prema tome, nedostatak geronto domaćica je veliki problem kod starih u opštini Budva i to Opština treba da na neki način riješi", istakao je Zec.

U narednom periodu u fokusu djelovanja Udruženja penzionera biće rješavanje ovog problema. Uslijediće razgovori sa nadležnim organima, a nadaju se da će im oni izaći u susret.


M.S.