07-03-2024

Ujedinjene šapice Budve: Mačke Starog grada trebalo bi da budu turistička atrakcija

Udruženje "Ujedinjene šapice Budve" skrenulo je pažnju na problem zanemarenih i napuštenih mačaka u Starom gradu.

Ujedinjene šapice Budve: Mačke Starog grada trebalo bi da budu turistička atrakcija | Radio Televizija Budva

Foto: Ujedinjene šapice Budve

"Mjesto koje bi trebalo da je kulturno i turističko srce Budve, mjesto u kom se poslovni objekti, apartmani i ostali vidovi turističkog smještaja izdaju za basnoslovne iznose, mjesto gdje bi sve trebalo da cvjeta, sjaji i cvrkuće od prosperiteta i ljepote na svakom koraku ipak izgleda otužno i zapušteno", istiću u udruženju.

Stari grad je lokacija zanemarenih ili napuštenih mačaka, a upravo bi trebalo da bude suprotno, kazali su.

"Mačke Starog grada bi trebalo da su turistička atrakcija, da budu sterilisane, sjajne dlake, site, bucmaste i zdrave, o macama bi trebalo da brinu stanovnici naselja, a ne turisti i gosti. U
Starom gradu mali je broj onih koji brinu o dobrobiti ovih čudesnih stvorenja. Budvanske starogradske mačke su često ofucane, teško bolesne, mačića na sve strane a mačkama rijetko ko da pomogne", dodaju.

Iz Udruženja su kazali da Opština Budva i TOB nemaju sluha za ove probleme i pozvali MZ Stari grad da se uključi u rješavanju ovog pitanja.

"Turistima se dopušta da hrane bezdomne životinje ostacima pice, oni se redovno pitaju otkud toliki broj napaćenih mačaka i pasa i zašto niko o njima ne vodi računa. Pozivamo MZ Stari grad da se uključi u rješavanje ovog pitanja tako što će, ne kao i do sad dozvoljavati pojedincima da ih truju i ubijaju jer su to krivična djela, već da aktivno, sa aktivistima iz Starog grada, učestvuju u odnošenju na sterilizacije u Kotor.Asistencija oko organizacije se uvijek može dogovoriti sa aktivistima i volonterima kojih u našem gradu ima ali, ne bi trebalo da se očekuje da drugi, van Starog grada, rješavaju situaciju sa mačkama, već je neophodno da se sami organizuju. Aktivizam u lokalnoj zajednici podrazumijeva i omogućavanje zdravlja živih bića, poput mačaka i pasa, a stanje zajednice se najbolje vidi, upravo, po stanju u kakvom su životinje", kazali su.

Trenutna slika se može promijeniti uz malo volje, poručuju.

"Stanje mačaka budvanskog Starog grada je sramota za stanovnike ovog antičkog, 2 500 godina starog grada, i slika su i prilika njegovih stanovnika. U Budvi postoje i naselja koja su svoju situaciju sa nekontrolisanim razmnožavanjem mačaka, na human način riješila ili rješavaju zahvaljujući ljudima koji izađu iz zone komfora i organizuju se", zaključuju u saopštenju.

J.M.