15-05-2024

Uklonjena jedrilica koja se nasukala u Rafailovićima

Jedrilica "Cristal river" koja se prošlog novembra nošena talasima i vjetrom nasukala u Rafailovićima ukolnjena je danas.

Uklonjena jedrilica koja se nasukala u Rafailovićima | Radio Televizija Budva

(Foto: ZPCG)

Radnici DOO "Zaštita prostora Crne Gore" (ZPCG) su, po nalogu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, sa plaže u mjestu Rafailovići uklonili havarisano plovilo, jedrilicu "Cristal river".

Iz ZPCG su za emisiju "Mirno more" Radija Crne Gore, potvrdili da je posao uspješno okončan, a da su nakon uklanjanja plovila stvoreni preduslovi da se plaža koristi tokom ljetnje turističke sezone.

Podsjećamo da se jedrilica "Cristal river" koja je 1. oktobra napuštena u Jonskom moru, nakon što je italijanska obalska straža sa tog plovila spasila 55 migranata, nošena morskim strujama i talasima nasukala na crnogorsku obalu, u blizini Rafailovića 11.11.2023.godine.

To plovilo biće najvjerovatnije vlasništvo države Crne Gore, nakon što se završe sve zakonom predviđene aktivnosti, izjavio je tada, za Radio Crne Gore, pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Žarko Lukšić.

U međuvremenu, iako je povremeno jedrilica bila pod nadzorom UPSUL-a, a lokacija osvijetljena, kako su pisali brojni domaći portali, nestala je oprema, a plovilo je praktično "očerupano". Jaki talasi su ove zime dodatno oštetili jedrilicu.