15-05-2022

Ukrajina pobjednik Pjesme Evrovizije

Ukrajina je pobjednik Pjesme Evrovizije. Predstavnici Ukrajine "Kaluš orkestra" pobjednici su sa numerom "Stefania". Od publike su dobili 439 poena i u ukupnom zbiru su ostvarili najbolji rezultat. Ovo je treća pobjeda Ukrajine na takmičenju – prva je bila 2004. godine u Istanbulu, a druga 2016. godine u Stokholmu. Na Prvom programu RTCG mogli ste gledati prenos finala 66. takmičenja za Pjesmu Evrovizije, koje je održano u Torinu.

Ukrajina pobjednik Pjesme Evrovizije | Radio Televizija Budva

Na drugom mjestu je Velika Britanija. Slijedi Španija, na četvrtom mjestu je Švedska a na petom mjestu Srbija.

Nakon uzbudljivih nastupa predstavnika zemalja učesnica u oba polufinala za prestižnu nagradu Trofej Evrovizije u finalu su se takmičila 25 izvođača. Po propozicijama takmičenja, automatski su se plasirali članovi takozvane "velike petorke". To su Njemačka, Španija, Velika Britanija, Francuska i domaćin Italija.

Oni su svoje numere pred publikom u areni "Pala Olimpiko" izveli prvi put u cjelosti večeras.

U finalu najvećeg evropskog muzičkog spektakla gledali smo i predstavnike Litvanije, Švajcarske, Ukrajine, Holandije, Moldavije, Portugalije, Islanda, Grčke, Norveške, Jermenije, Belgije, Češke, Azarbejdžana, Srbije, Poljske, Finske, Estonije, Australije, Švedska i Rumunije.

Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta nastupila je pod rednim brojem 24, sa numerom "In corpore sano".

Ona je ujedno bila jedini predstavnik sa prostora bivše Jugoslavije na ovom takmičenju. Konstrakta je uoči finalne večeri Pjesme Evrovizije dobila nagradu "Marsel Bezanson" za najbolji umjetnički nastup na ovogodišnjem takmičenju.

Naša predstavnica Vladana nije prošla u finale Eurosonga. Vladana je u polufinalu nastupala pod rednim brojem 15.