23-08-2014

Ulovljen morski pas od 2.8 metara

Poznati ribar Ilija Rafailović iz Rafailovića, uhvatio je rano jutros na otvorenom moru 2,8 metara dugog morskog psa, takozvanog glavonju.

Ulovljen morski pas od 2.8 metara | Radio Televizija Budva

Rafailović, koji je vlasnik restorana „Tri ribara“ u ovom primorskom mjestu, profesionalno se bavi ribolovom, gotovo tri decenije, kazao je za "Vijesti" da je morskog psa sa svojim bratancem i kolegom uhvatio na 18 milja od obale, na 120 metara dubine.

Inače, nakon što je kapitalni ulov donijet u Rafailoviće, o svemu je obaviješten i Institut za biologiju mora iz Kotora koji je potvrdio da je riječ o morskom psu “glavonji” (lat. Hexanchus griseus), čije se iznutrice nisu za ljudsku upotrebu.

Glavonja je vrsta je morskog psa, kog nazivaju i pas glavonja šestoškrgaš, pas volonja sivac, sivi morski pas, pas volonja šestoškrgaš.

Ova vrsta je jedna od većih vrsta, naime, najveći uhvaćeni primjerak imao je 482 centimetara. Tijelo mu je vrlo snažne građe, a njuška opravdava njegovo englesko ime (bluntnose=tuponosni).

Hrani se isključivo onim što ulovi, a to su druge vrste morskih pasa, raže, druge vrste riba, lignje, rakovi, kozice, pa čak i morski sisavci poput tuljana.