14-08-2014

Ulovljena mako ajkula na crnogorskom primorju

U moru između Bara i Ulcinja uhvaćen je rijedak primjerak mako ajkule, koja obično ne obitava u našim vodama. Ulovljena je na parangal, dužine je nešto više od metra, a kako ribar nije želio da daje pojedinosti o ulovu, niti publicitet, ostali smo uskraćeni za detaljniju priču.

Ulovljena mako ajkula na crnogorskom primorju | Radio Televizija Budva

Ovu vrstu ajkule je, na osnovu priloženih fotografija, identifikovao doktor biotehničkih nauka Alan Soldo, najbolji poznavalac morskih pasa u ovom dijelu Evrope, predavač u Centru za studije mora Univerziteta u Splitu. On je istakao da bi za potpunu sigurnost trebalo uraditi analizu ralja, ali da je najvjerovatnije riječ o isurus oxyrinchus, dugonosoj psini - mako ajkuli.

Ime „mako“ je dobila po riječi iz Maori jezika u značenju ajkulin zub, tj. ajkula. Radi se o dosta velikoj vrsti, koja u prosjeku naraste oko tri metra dužine. Najveća ikad ulovljena je imala preko 600 kg težine. Naseljava sva svjetska mora i okeane (osim hladnih voda sjevera i juga). Radi se o jednoj od najbržih riba u moru, pliva čak do 100 km/h. Ta brzina je posljedica evolucije, jer se hrani tunama i sabljarkama. Kada je zakačena na udicu, umije da skoči van vode i više metara u vis, što je čini jednim od najtraktivnijih ulova sportkih ribolovaca. Kada se uz to zna da, za kategoriju morskih pasa, ima dosta ukusno meso, jasno je zašto je na listi „ranjivih vrsta“.

Prati je zao glas da napada ljude, ali to radi samo kad joj se čini da je direktno ugrožena, ili kad ronioci nose ribu oko struka. Od 1982. godine do sada zabilježena su 42 napada mako ajkule na čovjeka, od kojih su tri bila fatalna.

Na kraju, od svih morskih pasa, ima najveći mozak u odnosu na zapreminu tijela, pa je naučnici posebno proučavaju zbog njene inteligencije, prenosi barinfo.me.