02-05-2024

Umjesto kafe probajte ovo, poboljšava jutarnje raspoloženje i smanjuje stres

Mnogi od vas vjerovatno se odlučuju za jutarnju kafu kao poticaj za početak dana, no umjesto šoljice kafe, zašto ne probati čaj? Čaj je zdraviji izbor za vaš jutarnji napitak jer sadrži manje kofeina od kafe, a takođe ima mnoge zdravstvene prednosti.

Umjesto kafe probajte ovo, poboljšava jutarnje raspoloženje i smanjuje stres | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Prilikom odabira najzdravijeg jutarnjeg čaja važno je uzeti u obzir nekoliko činioca, uključujući ukus, učinak na tijelo i hranljivu vrijednost. Jedan od najboljih izbora za jutarnju šoljicu čaja je zeleni čaj, prenosi Krstarica.

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica i ubrzavaju metabolizam. Sadrži i kofein koji ujutro daje potrebnu energiju, ali u manjim količinama od kafe.

Zeleni čaj takođe sadrži aminokiselinu L-teanin koja poboljšava raspoloženje i smanjuje stres.

Uz zeleni čaj, crni čaj takođe je dobar izbor za jutro. Crni čaj sadrži više kofeina od zelenog čaja, ali manje od kafe. Takođe ima antioksidativna svojstva i pomaže u borbi protiv upala.

Neki ljudi preferiraju biljni čaj ujutro, a najbolji izbor za to je čaj od đumbira. Ovaj napitak ima protivupalna svojstva, ubrzava probavu i pomaže u ublažavanju mučnine. Takođe ima blagi stimulirajući učinak koji može dati energiju za početak dana.

Na kraju, odabir najzdravijeg čaja ujutru zavisi od vaših ličnih preferencija i potreba. Ali ako tražite zdraviju alternativu kafi koja će vam dati energiju i hranjive tvari za početak dana, zeleni čaj, crni čaj i čaj od đumbira odličan su izbor.

(N1)