18-04-2014

Umjetnički oslikana vaskršnja jaja

U domovima onih koji slave Vaskrs farbaju se jaja a u susret prazničnim danima, u Budvi je pažnju izazvala izložba umjetnički oblikovanih i oslikanih jaja.

Umjetnički oslikana vaskršnja jaja | Radio Televizija Budva

U susret Vaskrsu, slikarka i pjesnikinja Marija Škrelja je u prostoriji Organizacije žena Budve, prezentovala umetnički oslikana jaja, koja na crvenoj podlozi imaju bogatstvo motiva iz prirode.

Slikarka Marija Škrelja se u pripremi izložbe vaskršnjih jaja vodila umjetničkim ali i vjerskim običajima jer za šaroliki spektar boja i motiva potrebna je pored umjetničkog umijeća i inspiracija i zelja da se porodici i prijateljima pokloni jaje za Vaskrs i za ukras.

Crvenu podlogu, slikarka je oživjela različitim motivima, za djecu sa likovima iz crtanih filmova, za odrasle motivima iz prirode a svako jaje ima i simboliku.

Za one koji žele da svoju porodicu i prijatelje iznenade umjetnički napravljenim i oslikanim jajima, gdja Škrelja savjetuje, potrebno je nabaviti kalup i modelarski gips zatim izliti kalupe pa kad se osuše sjediniti polovine u oblik jajeta. Kad se lijepak osuši, jaje ošmirglati, očistiti i ofarbati a zatim tokom ukrašavanja puštiti mašti na volju.

Marija Škrelja će dio umjetnički napravljenih i oslikanih jaja, koje je prvi put izložbom u prostoriji Organizacije žena Budve, prezentovala svom rodnom gradu, tokom Vaskršnjih praznika pokloniti a preostali dio će izložiti povodom početka turističke sezone, 2. maja na pristanu male plaže u Ulcinju.