28-07-2022

UPC o elektronskoj fiskalizaciji: Očekujemo da će zajednički napori rezultirati visokim stepenom poštovanja ovog poreskog propisa

Povodom 18 mjeseci od početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, tokom kojih je registrovano blizu 30 hiljada obveznika fiskalizacije i gotovo 217 miliona fiskalizovanih računa, iz Uprave prihoda i carina podsjećaju poreske obveznike na najvažnije odredbe ovog propisa, u cilju dobrovoljnog poštovanja i pravilne primjene istog.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Oni su podsjetili da je projekat elektronske fiskalizacije realizovan radi implementacije navedenog Zakona i da je kao takav od ogromnog značaja i za održivost javnih finansija i za crnogorsku privredu.

"Imajući u vidu važnost urednog plaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, s jedne strane, i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu, s druge", pojasnili su iz UPC.

Zakonom je, kako su naveli, propisana procedura izdavanja računa putem fiskalnog servisa koja predstavlja obavezu svih obveznika fiskalizacije bez obzira da li posluju u gotovinskom ili bezgotovinskom privrednom prometu. Projektom su, pojašnjavaju, omogućeni i tehnički preduslovi za automatsko komuniciranje sistema obveznika i Uprave, radi prenosa podataka o izvršenom prometu u realnom vremenu.

"Kako bi poreski obveznici svoju zakonsku obavezu fiskalizovanja računa ispunili uz minimalne troškove i administrativno opterećenje, tokom implementacije ovog rješenja omogućeno je korišćenje lične karte kao sredstva za autentifikaciju obveznika fiskalizacije fizičkih lica, kao i korišćenje SEP portala za fiskalizaciju za obveznike fiskalizacije koji posluju bezgotovinski i nijesu u sistemu PDV-a. Ukoliko tek počinjete obavljanje privredne djelatnosti ili prelazite na sistem elektronske fiskalizacije, sa svom potrebnom tehničkom i pravnom dokumentacijom možete se upoznati na jednom mjestu putem linka dostupnog na internet stranici Uprave: Sve o ELEKTRONSKOJ FISKALIZACIJI na jednom mjestu", naveli su u saopštenju.

Bez obzira na to što je zakonom propisan rok za uvođenje elektronske fiskalizacije istekao 1. juna 2021. godine, iz UPC su naglasili da u duhu tradicionalno dobre saradnje, proaktivnog pristupa i partnerskog odnosa sa poreskim obveznicima, i dalje stoje na raspolaganju za svu pravnu i tehničku podršku obveznicima fiskalizacije koja je dostupa u njihovim sljedećim službama:

1) Odsjek za elektronsku fiskalizaciju:

E-mail adresa:efiskalizacija@tax.gov.me

Tel: 020/448-175

020/448-247

020/448-248

2) Odsjek za pružanje usluga poreskim obveznicima, Kontakt centar i edukaciju:

E-mail adresa: upravaprihoda@tax.gov.me

Tel: 19707

"S obzirom na do sada pokazanu spremnost velikog broja obveznika da dobrovoljno ispoštuju poreske propise donijete s ciljem uvođenja elektronske fiskalizacije očekujemo da će zajednički napori rezultirati visokim stepenom dobrovoljnog poštovanja ovog poreskog propisa, posebno imajući u vidu zakonom propisane kaznene odredbe kojima su predviđene visoke novčane kazne koje se kreću do 40.000 eura, i koje predstavljaju nepopularnu ali neophodnu mjeru koja će biti neselektivno i dosljedno primjenjivana za sve obveznike koji posluju na nezakonit način.
Poštovanjem odredaba Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i ostalih poreskih propisa dajemo doprinos obezbjeđenju državnog budžeta, neophodnog za finansiranje svih javnih potreba u našem društvu, poput školstva, zdravstva, odbrane i socijalne zaštite, a Crnu Goru činimo još boljim ambijentom za poslovanje, ulaganje i život svih njenih građana", zaključili su iz UPC.