27-07-2020

UPCG: Zakonski urediti rad poslodavaca u korona krizi

Unija poslodavaca (UPCG) je zbog nezavidne situacije u koju je kriza izazvana pandemijom koronavirusa dovela dominantan broj poslodavaca pokrenula inicijativu za hitne izmjene Zakona o radu ili donošenje novog (leks specijalis) zakona kako bi se unaprijedilo radno zakonodavstvo u novonastalim okolnostima i podržala privreda u procesu prilagođavanja novim uslovima rada.


Foto: Ilustracija

To je saopšteno juče iz UPCG koja je 3. jula resornom Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kojim rukovodi ministar Kemal Purišić, uputila dopis u vezi sa tom inicijativom. Poslodavci su u maju u svojim predlozima za treći paket socioekonoskih mjera uvrstili i ovaj predlog.

“Zabrinjavajući obim krize rezultirao je poremećajima na tržištu rada i brojnim problemima poslodavaca koji su zarobljeni u svakodnevnoj borbi da očuvaju radna mjesta i održivost sopstvenih kompanija, a istovremeno i posluju u skladu sa zakonom, kao i naredbama i propisanim mjerama Nacinalnog koordinacionog tijela. Stoga je UPCG 3. jula uputila Ministarstvu rada i socijalnog staranja zvaničan dopis, uz inicijativu da, u skladu sa svojim nadležnostima, sagleda mogućnosti unapređenja radnog zakonodavstva i prilagođavanja istog novonastaloj situaciji. Ovo posebno jer se pokazalo da su postojeći radno-pravni instituti nedovoljno efikasni za vanredne okolnosti u kojima privrednici sada posluju, te kao takvi zatijevaju hitno prilagođavanje koje je moguće upravo kroz izmjene zakona o radu ili donošenje leks specijalisa”, kazali su u UPCG.

Ukazuju na sljedeća rješenja koja treba preispitati – prekid rada bez krivice zaposlenog, skraćeno radno vrijeme, nepuno radno vrijeme, rad van prostorija poslodavca (rad od kuće – na daljinu), otpremnine (visina i način utvrđivanja prilagođeni trenutku i realnim mogućnostima)… Podsjećaju da je postojala volja socijalnih partnera da se problem sa tim zakonskim rješenjma riješi kroz Opšti ugovor o radu, ali da je ograničenje Zakon o radu koji je veći pravni akt.

“Iako su dosadašnje ekonomske mjere podrške u određenoj mjeri relaksirale privrednike, neizvjesnost i nepredvidivost daljeg razvoja situacije zahtijevaju da se oko esencijalno važnih pitanja obezbijedi hitnost postupanja, efektivan socijalni dijalog i opšti društveni konsenzus. Ponovno proglašenje epidemije, praćeno zabrinjavajućim podacima o naglom padu obima posla i prihoda i gubicima koji prijete zatvaranjem velikog broja preduzeća i otpuštanjem zaposlenih, traže da se regulatorni okvir u oblasti radno-pravnih propisa što prije stavi na dnevni red, unaprijedi i normativno uredi u dijelu koji reguliše poslovanje za vrijeme vanredinih okolnosti. Neophodno je da sve mjere koje je Vlada donijela kroz pakete pomoći prati prihvatljiv i vremenu prilagođen zakon o radu”, stav je UPCG.

Poslodavci od socijalnih partnera očekuju podršku za tu inicijativu kako bi se u što kraćem roku došlo do rješenja koje će omogućiti održivost poslovanja i radnih mjesta, budući da su prognoze o razvoju epidemiološke situacije i u narednom periodu vrlo zabrinjavajuće.




Izvor: Bankar