09-08-2019

Upozorenje na pokušaj prevare putem emaila klijenata Erste banke

Iz Erste banke su upozorili da hakeri koriste ljeto i pojačane finansijske aktivnosti fizičkih i pravnih lica kao i odmore, s ciljem da dođu u posjed finansijskih podataka i/ili sredstava korisnika širom interneta.

Upozorenje na pokušaj prevare putem emaila klijenata Erste banke | Radio Televizija Budva

Stoga, kako ističu, ustanovili su da su u opticaju emailovi zlonamjernog sadržaja.

Želimo da vas upozorimo da je moguće da dobijete upravo takav email s nepoznatih adresa od pošiljalaca koji se lažno predstavljaju kao Erste banka ili njeni zaposleni. Radi se o pokušaju takozvane „phishing“ prevare i u konkretnom slučaju koji smo ustanovili, naslov emaila je „POTVRDA O PLAĆANJU“, sadrži dokument naziva „POTVRDA O PLAĆANJU.pdf.ace“, a ime pošiljaoca je navodno „Erste Bank“.

Poruka je na crnogorskom jeziku sa elementima ekavice. Radi se o malicioznoj (phishing) poruci u kojoj napadači zloupotrebljavaju brend Erste banke ne bi li prevarili korisnike da kliknu na prilog maila i na taj način instaliraju zarazu (malware) koji je poslat i prikriven u prilogu. Ukoliko bez klikanja pređete pokazivačem miša preko adrese pošiljaoca - navodno Erste Bank, vidjećete da je mail poslat sa lažne email adrese [email protected]

Ako dobijete takvu poruku, preporučujemo vam da je odmah izbrišete. U slučaju da ste već preuzeli taj dokument, potrebno je da potražite stručnu tehničku pomoć.

Ovom prilikom vas podsjećamo na koje sve načine možete da prepoznate zlonamjernu email poruku, kako da se dodatno zaštitite i učinite vaše finansijske podatke sigurnijim.

  • Nestandardna email adresa – Svim mailovima koji nijesu poslati s domena erstebank.me, pristupajte s posebnom pažnjom. Naime, lažni emailovi mogu biti poslati s adresa koje su naizgled slične službenim adresama Erste banke (npr. [email protected]).Ukoliko primite mail sa sumnjive adrese, molimo vas odmah kontaktirate Banku radi provjere autentičnosti primljenog emaila.
  • Neobični prilozi (attachment) – Lažnim mailom može biti traženo od vas da instalirate prilog iz maila npr. „erste.exe” ili “pdf.ace”. Erste banka vam nikada neće poslati prilog sa zahtjevom da ga instalirate na svoj računar.
  • Neobični linkovi – Iako se link može činiti ispravnim, prije klika svakako provjerite pravu destinaciju na koju vas šalje. To možete učiniti jednostavnim trikom: bez klika, pozicionirajte pokazivač miša iznad linka i provjerite kako glasi adresa stranice na koju vas usmjerava. Takođe, linku možete pristupiti tako da ručno upišete adresu u internet pretraživač.
  • Neobičan rječnik – Mailovima koji traže „hitnu akciju“ ili „neodložan odgovor“ pristupajte s oprezom. Pomno provjerite primljeni mail. Imajte na umu da Banka neće nikad od vas tražiti korisničke podatke, PIN ili instalaciju nekakvog alata kroz mail.
  • Mail bez teksta – Ukoliko primite mail bez teksta i samo sa prilogom, svakako pristupite s oprezom. Banka vam nikad neće poslati mail bez ikakvog sadržaja.
  • Potvrda antivirusnog programa – Iako mail može imati tekst koji sugeriše da je sadržaj maila provjeren putem nekog antivirusnog programa, ovaj tekst može biti lažno umetnut, te se ne treba pouzdati u njega. Dodatno, preporučujemo da koristite antivirusni softver na vašem uređaju koje pružaju zaštitu od malware napada i na taj način zaštitite svoje podatke


Važno! Ukoliko primite bilo kakav neobičan prilog najbolje je da ne otvarate takve priloge dok ne kontaktirate banku i provjerite da li je zaista stigao od banke i da li je siguran za otvaranje.