10-04-2018

Upravni sud dobio 6,5 hiljada tužbi majki

Korisnice naknada po osnovu rođenja troje i više djece podnijele su u prošloj godini oko 6,5 hiljada tužbi Upravnom sudu, što je polovina ukupnog broja predmeta koji je taj sud primio u tom periodu.

Upravni sud dobio 6,5 hiljada tužbi majki | Radio Televizija Budva

Predsjednica Upravnog suda, Branka Lakočević, kazala je u intervjuu za Dan da je taj sud u prošloj godini primio 12,83 hiljade predmeta, što je skoro tri puta više u odnosu na 2016.

"Tokom prošle godine primili smo 12,83 hiljade predmeta, dok je u 2016. godini priliv predmeta iznosio 4,76 hiljada. To znači da je u prošloj godini bilo tri puta više predmeta", rekla je Lakočević.

Ona je navela da je Upravni sud riješio veći broj predmeta.

"Prošle godine smo riješili 4,8 hiljada predmeta, a u 2016. je riješeno 4,2 hiljade predmeta. Ne mogu govoriti o preciznim podacima, odnosno o prilivu predmeta po tužbama korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece. Otprilike je bilo oko 6,5 hiljada predmeta", precizirala je Lakočević.

Više od polovine predmeta koje je Upravni sud primio u prošloj godini odnosili su se na tu problematiku.

"Još nijesmo uradili preciznu analizu broja predmeta jer pravni informacioni sistem ne daje mogućnost izdvajanja predmeta gdje je predmet spora naknada po osnovu rođenja troje ili više djece”, objasnila je Lakočević.

Te tužbe su, kako je navela, sigurno uticale na rad suda iako su, imajući u vidu strukturu i važnost predmeta koji se rješavaju pred tim sudom, uvođenjem prekovremenog rada uloženi dodatni napori.

Lakočević je saopštila da je do 31. decembra prošle godine riješeno 4,8 hiljada predmeta, a neriješeno ih je 10,75 hiljada, što znači da je u odnosu na priliv riješeno 37,45 odsto.

"To je svakako lošiji rezultat nego prethodnih godina. Međutim, dobili smo troje novih sudija, što će povećati broj riješenih predmeta, a samim tim i stepen ažurnosti suda", poručila je Lakočević.

Nedavno je Upravni sud usvojio tužbu razriješenog člana Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Nikole Vukčevića, podnijetu protiv odluke Agencije za sprečavanje korupcije. Agenciji je naloženo da ponovo sprovede postupak, i u novom rješenju je konstatovala približno iste okolnosti kao i u pobijenom.

N apitanje da li to znači da je ispoštovana presuda Upravnog suda, Lakočević je odgovorila da je sud poništio odluku u slučaju Nikole Vukčevića i vratio je na ponovni postupak.

"Ponovo nam je stigla tužba, ali ona još nije bila predmet razmatranja. Kada dobijemo tužbu, dostavljamo je tuženom organu na odgovor. Nakon dobijanja odgovora, vijeće od troje sudija donijeće odluku. Ne mogu unaprijed da govorim da li je ispoštovana odluka suda. Jeste u dijelu koji se odnosi na rokove, ali za ono što je sud utvrdio tek treba da se vidi", kazala je Lakočević.