28-05-2020

URA: Jedino region može spasiti sezonu, što prije otvoriti granice

Vlada Crne Gore treba skladno epidemiloškoj situaciji da otvori granice sa određenim zemljama Evrope i sa svim zemljama regiona jer je to tržište odlučujuće što se tiče prodaje najvažnijeg privrednog proizvoda zemlje – ljetnje turističke sezone, saopštio je danas Blažo Rađenović član Predsjedništva URA.

URA: Jedino region može spasiti sezonu, što prije otvoriti granice | Radio Televizija Budva

On je kazao da briga o javnom zdravlju jeste značajan faktor ali da u svijetlu vidljivog smirivanja pandemije, kako u svim zemljama susjedstva, tako i u cijeloj Evropi Crna Gora nema luksuz za rigidne mjere.

“Svakim danom, na svu sreću, broj zaraženih u zemljama susjedstva opada a broj oporavljenih raste i potpuno je neshvatljivo da nemamo jednak pristup prema svim zemljama što se tiče otvaranja granica. Crna Gora nema luksuz da ostane desetkovana u finansijskom pogledu zbog rigidnih mjera u ovoj fazi borbe protiv COVID-19 posebno ako takva odluka nije bazirana na nikakvim mjerljivim parametrima”, navodi Rađenović.

On ističe da “dobrosusjedska politika mora biti prioritet naše diplomatije” a da su, kako kaže, građani iz regiona ne samo turisti nego i najbliži prijatelji naše države.

“Nakon pandemije turističko tržište se potpuno poremetilo i bez sumnje turistički proizvod će se teže prodavati i svi će trpiti gubitke a turisti iz regiona su jedina garancija da se taj proizvod može prodati i da minus ne mora biti katastrofalan. Obaveza nadležnih je što jače promovisanje Crne gore kao free korona destinacije a posebno građanima regiona”, navodi Rađenović.

On podsjeća na zvaničnu statistiku po kojoj najviše turista u Crnu Goru dolazi iz Srbije (25%) i da ti turisti sa onim iz BiH i Rusije čine oko 60% svih turista koji dođu u Crnu Goru.

“Čak i laiku je onda sasvim jasno da bez ovih tržišta nema prodaje najznačajnijeg privrednog proizvoda zemlje. Da ne spominjemo još jednu zvaničnu statistiku koja govori da preko 50% ugostiteljskih objekata na primorju direktno zavisi od uvozne radne snage od čega 90% sezonske radne snage dolazi iz Srbije i BiH”, ukazuje Rađenović.

On poručuje da se Vlada u ovim trenucima ne igra jeftinog politikanstva i predstave za javnost već da treba da otvori sve granice sa zemljama regiona ali i određenim zemljama Evrope, skladno epidemiološkoj situaciji.

“Neotvaranje granica prema tržištu koji kupuje crnogorski privredni proizvod svjesno je srljanje u težak finanasijski šok za građane Crne Gore jer nema onih ljudi koji bi ovdje trošili novac pa tako i punili budžet”, zaključuje Rađenović.