24-01-2024

Uskoro godinu dana od zatvaranja bioskopa u Budvi, sudski sporovi i dalje u toku

Skoro će se navršiti godina od kada je budvanski bioskop zatvoren, a u toku su i dalje sudski sporovi između Opštine i Lovćen filma.

Foto: Tradeunique.com

Lovćen film je protiv Opštine Budva podnio deset, a Opština dva zahtjeva za rješavanje spora između dvije strane, uz tvrdnje da Lovćen film nije ispoštovao ugovorne i tenderske uslove i da je od Opštine dobio više prostora sredstava i reklamnog prostora od utvrđenih uslova, kazao je za Radio Budvu sekretar Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva, Đorđe Zenović.

Budvanski bioskop već godinu dana je zatvoren, a postupak između Lovćen filma i Opštine Budva trenutno se nalazi pred Apelacionim sudom.

Problem bisokopa tišti Budvu već godinu dana od njegovog zatvaranja, a prostorije sa skupom opremom zaključane čekaju rješenje.

"Opština Budva i rukovodstvo Opštine na čelu sa predsjednikom Milom Božovićem, pravnim timom, odnosno advokatom Goranom Rodićem koji nas zastupa, i sa timom Skeretarijata za zaštitu imovine, učestvovala je na nekoliko sastanaka sa Lovćen filmom u najboljoj namjeri da pokušamo da iznađemo rješenje za vrlo veliki problem koji tišti Budvu. Lovćen film je pristao na upravo na ono što su bili uslovi Sekretarijata za zaštitu imovine od prvoga dana, odnosno od podnošenja tužbe za ništavost protiv Lovćen filma za cijeli ugovor. Mi smo sve vrijeme bili na stanovištu da se ugovor o dugoročnom davanju u zakup opštinskih prostorija za potrebe bisokopa ne može zaključivati mimo uslova iz javnog poziva odnosno tendera koji je bio potpisan. Mi smo sporili to da su i osnovnim ugovorom i aneks ugovorom Lovćen filmu data veća ovlašćenja, prava i veća izdvajanja materijalnih sredstava nego što su imali pravo po Javnom pozivu", istakao je Zenović.

To je, kako je ocijenio, bilo apsolutno nezakonito i upravo je, prema njegovim riječima, cilj Opštine bio da se vrate na uslove iz Javnog poziva, kako bi se sudskim poravnanjem izvukli iz brojnih međusobnih sudskih postupaka koji se vode.

"Lovćen film protiv Budve vodi nekih desetak, a Opština protiv Lovćen filma dva spora. Sada su svi ti predmeti u prekidu, dok se ne okonča glavni postupak po tužbi Opštine Budva za ništavost cjelokupnog ugovora. Taj postupak je sa pred Apelacionim sudom, ali su se mijenjale postupajuće sudije pa se zbog toga već duže vrijeme ne održavaju ročišta. Mi nismo mogli da dozvolimo da u pravnom sistemu egzistira ugovor koji je apsolutno po nama ništav i nezakonit. A sa druge strane je konačno bilo razumijevanja za naše zahtjeve, mi smo okvirno smo dogovorili uslove. Međutim, predsjednik Opštine je nažalost priveden, a Opština, nakon toga, na neki način obezglavljena. Trenutno nema ni pravne mogućnosti da neko vodi pregovore. Ostaje status kvo, prostorije su trenutno zaključane i bioskop ne radi", kazao je Zenović.

On je naveo da je Sekretarijat evidentirao više zatečenih ugovora koji su loše sklopljeni.

"Ovo nije lak posao, Specijalno tužilaštvo je ponovo tražilo Opštini Budva cjelokupnu dokumentaciju, ali Opština mora biti vrlo oprezna i sačekati da se i cijeli taj postupak okonča, pa da vidimo dalje šta da radimo", kazao je Zenović.

D.P.