18-12-2020

Uskoro gradnja aerodroma kod Trebinja, prvi letovi krajem 2021.

Gradnja aerodroma u Trebinju, projekat koji zajedno realizuju Srbija i Republika Srpska, počeće na proljeće, javljaju beogradski mediji.

Uskoro gradnja aerodroma kod Trebinja, prvi letovi krajem 2021. | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija (Pexels)

To je, kako piše Tanjug, izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

“Mi smo već u našem budžetu za sljedeću godinu predvideli pet milijardi dinara za taj projekat. Nadamo se da ćemo sljedeće godine krenuti u prve prirpeme radove i da ćemo investirati ozbiljnije tokom 2021. kako bi taj projekta pokrenuli i kako bi on dobio svoj zamah”, rekao je Momirović nakona sastanka u Vladi Srbije sa ministrom saobraćaja Republike Srpske Ðorđem Popovićem.

Momirović je istakao da će se Vlada Srbije potruditi da realizuje taj projekat i druge investicije koji se zajedno realizuju sa Srpskom, uprkos situaciji sa koronom.

“Plan je da gradnja aerodroma u Trebinju krene početkom drugog kvartala naredne godine odnosno na proljeće”, dodao je Momirović.

Inače, planirano je, kako je ranije najavljeno, da prvi avioni sa aerodroma u Trebinju polete krajem 2021. godine, kada bi od Beograda do Trebinja moglo da se stigne za oko 40 minuta.

Velika podrška ćemo biti Republici Srpskoj u realizaciji tog projekta, poručio je Momirović.

Momirović je novinarima kazao da je sa kolegom iz Republike Srpske razgovarao o izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo, preko dva pravca od Kuzmina i Sremske Rače prema Bijeljini i drugom od Požege prema Kotromanu.

Popović je naglasio da bez moderne infrastrukture, a posebno saobraćajne, nema ozbiljnijeg razvoja ekonomije.

“Hvala Vladi Srbije što pomaže i što nije ostavila sa strane Republiku Srpsku i što ćemo zahvaljujući ovim kapitalnim projektima biti dobro povezani. To će omogućiti još bolju saradnju.”

Kaže da će to povećati i ubrzati protok ljudi, robe, kapitala i usluga i da je inicijativa Mini-Šengen zaista način da se to i realizuje.