27-09-2023

Uskoro nastavak radova na bulevaru Tivat – Jaz

Opština Tivat, povodom zastoja radova na izgradnji bulevara od Tivta do Jaza, održala je sastanke s podizvođačem radova, kompanijom Bemaks i Direkcijom za investicije. Stigla su obećanja da će se ti radovi uskoro nastaviti, budući da posjeduju potrebne dozvole za dionicu koja vodi do Šoping centra HDL Laković.

Uskoro nastavak radova na bulevaru Tivat – Jaz | Radio Televizija Budva

Foto: gov.me

Taj projekat ima strateški značaj za Tivat i predstavlja prvi korak u izgradnji bulevara koji će se protezati kroz grad, od Aerodroma do Kiparisa u Donjoj Lastvi. Istovremeno, postojeći projekt, star desetak godina, zahtijeva reviziju i prilagođavanje novoj zakonodavnoj regulativi.

Predsjednik opštine, Željko Komnenović, istakao je da se trenutno radi na izradi Elaborata o regulaciji saobraćaja kako bi se stekao sveobuhvatan uvid u situaciju na terenu. Dinamički plan za izradu ovog dokumenta je postavljen na 180 dana, a Saobraćajni fakultet iz Beograda angažovan je za ovaj zahtjevan zadatak.

Opština je uvjerena da će ovaj dokument pružiti strateške smjernice za budući razvoj. Komnenović je takođe naglasio druge planove, uključujući obnavljanje pomorskih linija kroz Boku Kotorsku kako bi se smanjio pritisak na drumski saobraćaj. Ovo bi dodatno obogatilo turističku ponudu zaliva i doprinijelo razvoju turističke privrede. Pomorski saobraćaj u Boki biće tema sastanka bokeljskih opština, najavili su iz Opštinee Tivat.

Kompanija Damen je iskazala interes za taj vid saobraćaja, koja je ranije upravljala Jadranskim brodogradilištem Bijela. Izradili su studiju izvodljivosti koja je potvrdila opravdanost ovog projekta. S obzirom na saobraćajne gužve na drumskim putevima, putovanje brodom s Pina do Škvera u Herceg Novom za desetak minuta predstavlja praktičniju opciju za turiste i lokalno stanovništvo, umjesto traženja parkinga i plaćanja trajekta, istakli su iz opštine.

Komnenović je naglasio da su godine i decenije prolazile bez rješavanja vitalnih problema. Opštine su tavorile u sjenci nekih velikih državnih i političkih projekata Međutim, okolnosti su se sada promijenile, Tivat ima resurse, uključujući i finansijske, da se pozabavi zahtjevnim projektima. Najavio je i rješavanje pitanja gradske pijace i njenog izmještanja iz suterena Trga Magnolija, što je neophodno za grad.

Takođe je napomenuo projekt unapređenja vodovodne i kanalizacione mreže, koji uključuje područje Donje Lastve i Gradiošnice, te projekat unapređenja kanalizacione mreže u Radovićima. jer nova solidarna zgrada u naselju gdje je smještena ambulanta nema riješeno pitanje odvoda otpadnih voda. Opština je odlučila da uloži u izradu projekata i gradnju kanalizacije umjesto gradnje bio jame, koja bi zahtijevala značajna ulaganja.

Najavljeni su i dalji radovi na izgradnji šetališta Belani, uz angažovanje kompanije YU Briv, koji će početi narednog mjeseca. Nakon toga, slijedi razrada preostalih faza projekta kako bi se i taj dio grada dobio svoju potpunu funkcionalnost. Takođe je odabran izvođač radova za završetak saobraćajnice Cacovo, te će uskoro biti raspisan tender za izgradnju i rekonstrukciju Ljetne pozornice u Donjoj Lastvi. Izvođač je takođe odabran za završetak radova na igralištu u Donjoj Lastvi.

Opština će takođe nastaviti sa akcijom uređenja gradskih ulica, s planiranim budžetom od preko milion eura za ovu godinu. Takođe će se uložiti u betoniranje puteva na periferiji grada. Gradski stadion u parku će biti unaprijeđen postavljanjem reflektora, a ovaj projekat u vrijednosti od 800 hiljada eura će se realizovati u saradnji s Fudbalskim savezom Crne Gore.

Izvor: www.radiotivat.com