26-06-2020

Uspješno realizovana akcija čišćenja podmorja u Budvanskom zalivu

Pripadnici Uprave policije – Protivterorističke jedinice učestvovali su u projektu „Očistimo podmorje" u periodu od 12. do 18. juna i dali nesebičan doprinos ovom projektu.


Foto: JPMD

Oni su bili angažovani na čišćenju akvatorijuma u Budvanskom zalivu i taj potez obuhvata pojas morskog dna od 100 metara udaljenosti od obale duž 1700 metara Slovenske plaže, navodi se u saopštenju JP Morsko dobro.

Projekat je realizovan na potezu od poluostrva Zavala do Luke Budva i tom prilikom iz mora je izvučeno oko dvije tone različitog otpadnog materijala: kese, limenke, flaše, djelovi plažnog mobilijara, metalne i plastične cijevi i gume različitih veličina.



Za potrebe izvlačanja otpada iskorišteno je oko 200 kesa volumena 30 kg (izvučeno po deset kg tereta u svakoj), 20-ak kolskih i kamionskih guma i oko 100 kg željeza, cijevi, krovnih konstrukcija itd.

U akciji je učestvovalo devet ronilaca Protivterorističke jedinice sa plovilom.

Služba za održivi razvoj morskog dobra je podržala inicijativu i doprinos koji su pripadnici Protivterorističke jedinice dali akcijom za čisto podmorje i zaštitu morske sredine i još jednom pokazali brigu i odgovornost prema zajednici kao i mnogo puta do sada.

Osim toga ronioci Protivterorističke jedinice su u brojnim slučajevima angažovani na humanim i spasilačkim misijama i akcijama na čemu im odajemo priznanje.

Doprinos Službe za održivi razvoj dat je kroz nabavku vreća za sakupljanje otpada, a izvršena je i koordinacija sa preduzećem „Komunalno Budva" koje je svakog dana tokom trajanja akcije odvozilo skupljeni otpad.

U ovom projektu su svoj puni doprinos i podršku dali i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine.