23-05-2024

Usvojena rezolucija o Srebrenici u UN

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) usvojile su sa 84 glasa "za" Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Protiv je bilo 19 članica UN, uzdržanih 68. Crna Gora je podržala rezoluciju. Prenos iz Njujorka možete pratiti uživo na Portalu RTCG.


Printscreen: RTCG

Minutom ćutanja za stradalog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u 16.15 časova počela je sjednica Generalne skupštine UN-a na čijem je dnevnom redu rezolucija o Srebrenici.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u sali Generalne skupštine UN ogrnuo se zastavom Srbije uprkos protivljenju predsjedavajućeg. Poručio je - "niko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu".

Predstavnik Crne Gore Damir Šabanović kazao je da zvanična Podgorica podržava rezoluciju a istakao je da dokument osuđuje nepogrješivo veličanje ratnih zločinaca i akata genocida. Naglasio je da prepoznaju značaj rezolucije i presude međunarodnih sudova koje ukazuju na genocid u Srebrenici ali i odluku crnogorskog parlamenta iz 2021. godine da usvoji rezoluciju o Srebrenici.

Dva amandmana koja su predata od Crne Gore imaju za cilj da izbjegnu bio kakve pogrešne interpertacije i da ukažu na individaliuzaciju krivice, dodaje crnogorski predstavnik. Šabanović naglašava da Crna Gora pomoviše mir, pomirenje i razvija. prijateljske odnose i saradnju. Istakao je da su prilikom glasanja imali u vidu sve implikacije, uključujući političke.

Grčki predstavnik u UN Evangelos Sekeris ocijenio je da rezolucija o Srebrenici može da bude pogrešno protumačena i da podrije napore usmjerene ka regionalnoj saradnji za jedinstvenu evropsku budućnost.

"Tajming ove rezolucije takođe izaziva zabrinutost, jer se našla na dvenom redu tek poslije odluke Evropskog savjeta da se otvore pregovori sa Bosnom i Hercegovinom, što ugrožava taj pozitivni momentum u okviru same Evropske unije", izjavio je grčki predstavnik.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini pozdravila je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici te su na društvenoj mreži X poručili kako su ponosno kosponzorisali rezoluciju Generalne skupštine UN-a.

"Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici čini međunarodno obilježavanje događaja iz 1995. godine još važnijim i hitnijim", navode iz američke ambasade

Naglašavaju i kako rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi.

"Svi imamo obavezu da priznamo činjenice, podučavamo istinu, odamo počast žrtvama, podržavamo stalne napore na pronalaženju i identifikaciji žrtava i krivično gonimo počinioce. Ovi koraci su neophodni za pomirenje", poručeno je iz američke ambasade.

Rezoluciju su podržale, između ostalih, Albanija, Australija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Turska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Malta, Indonezija, Iran, Irak...

Protiv ovog dokumenta su glasali Rusija, Mađarska, Bjelorusija, Kina, Komoros, Antigva, Sirija, Kuba, Kongo, Južna Koreja Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe i Srbija.

Uzdržani su, između ostalih, bili Grčka, Kongo, Kipar, Etiopija, Gabon, Gana, Gvineja, Haiti, Indija, Meksiko, Namibija, Argentina, Sudan, Gana, Jermenija...Izrael nije glasao.

Posle glasanja države su individualno počele da obrazlažu svoje glasove.



(Portal RTCG)