11-03-2021

Usvojeni predlozi programa investicionih aktivnosti i uređenja prostora

Odbornici SO Budva većinom glasova usvojili su predloge programa investicionih aktivnosti i uređenja prostora opštine Budva za 2021. godinu.

Usvojeni predlozi programa investicionih aktivnosti i uređenja prostora | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Za Predlog Programa investicionih aktivnosti glasalo je 17, protiv nije bilo, a uzdržana su bila dva odbronika.

Usvojen je i Predlog Programa uređenje prostora opštine Budva za 2021. godinu. Ishod glasanja bio je isti.

Planom budžeta vrijednost investicija u 2021. godini iznosi oko 9 miliona eura.

Novoimenovani sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva Joko Popović obrazlažio je odluku, a nakon njegovog izlaganja za riječ se javio odbornik URE Blažo Rađenović.

Kako je poručio, realizacija projekata na području Svetog Stefana i Buljarice gotovo da ne postoji i to, tvrdi on, mora da se promijeni.

"Na Svetom Stefanu unazad preko trideset godina nije urađena nijedna sijalica, to je za osudu i ipak kad se pravi Predlog Programa investicionih aktivnosti i uređenje prostora, kao i budžet, treba da se postave neki prioriteti do kojih dolazimo na osnovu činjeničnog stanja", rekao je Rađenović koji je takođe naveo da veći akcenat mora biti stavljen na zdravstvo i obrazovanje.

"Ja ću uvijek tražiti da za ove projekte bude više", naglasio je Rađenović.

Predsjednik SO Budva Krsto Radović kazao je da očekuje da stavke iz predloženih akata budu ispunjene.

"Na ranijim sjednicama izvnio sam se mojim sugražanima u Buljarici za posljednje četiri godine i nadam se da će se ovim planom pokrenuti realizacija konkretnih projekata na tom području", kazao je Radović koji je takođe upitao šta će biti sa projektovanjem Grđevice i Gradskog bazena.

Odbornica Crnogorske Anđela Ivanović naglasila je da treba više ulagati u zdravstvene ustanove. Takođe je ocijenila da posebno treba staviti fokus na adaptaciju zgrade Akademije znanja za potrebe RTV Budva.

Odbornik Demokrata, Gojko Liješević apelovao je da se izgradi rezervoar Podostrog.

"Hidrostanica za rezervoarom u Lazima velika je investicija koja je neophodna, pogotovo što se tu pominje rezervoar Podostrog. Ja mislim da je došlo vrijeme da i taj Podostrog dobije neku investiciju", ocijenio je Liješević.

Prema riječima Marka Markovića, odbornika Demokrata, u uslovima u kojima je prihodna strana budžeta ugrožena, izloženi planovi su puni optimizma, i uvažavaju sve potrebe u svim djelovima opštine.

"Posebno želim da obratim pažnju na Stari grad. Pohvaljujem što ste u Planu investicija naveli sanaciju vodovodne i fekalne infrastrukture".

On je upitao šta se predviđa za teritoriju Starog grada i da li je u iznos novca uključena rekonstrukcija zgrade Mjesne zajednice.

Nadovezavši se na ranija izlaganja odbornika o ulaganjima u zdravstvo, Dr Borka Biljković (DF) istakla je da se u Budvi trenutno ne može praviti bolnica.

"Iz prostog razloga što kad napravim objekat ne možemo reći ko će biti tu od kadra i što sa republičkog nivoa mora da se da dozvola za rad. Mora da se napravi dogovor sa Vladom, a Opština eventualno može da perdloži lokaciju. To će vjerovatno trajati nekoliko godina", smatra odbornica DF-a.

Sekretar Popović je odgovorio odborniku Liješeviću da se rezervoar Podostrog radi.

"Za 2022. ako ja budem sekretar, možemo da krenemo sa izvođenjem i ostalih radova u Podostrogu", kazao je Popović.

Odgovorio je i na pitanja o ulaganjima na područje Svetog Stefana.

"Mi ne možemo predviđati stvari koje planskim dokumentima nisu naglašene", odgovorio je sekretar za investicije.

Na izlaganje predsjednika SO Budva kazao je da je za projekte Grđevica i Gradski bazen predviđeno 400,000 eura.

"Predviđena je sanacija elektroenergetske mreže u Starom gradu. Ko god je u savjetu MZ šalje nam zahtjev za dodjelu sredstava. Mi imamo jednu komisiju koja prati realizaciju i nama na kraju da izvještaj za šta su pare utrošene. Nemam saznanja da je kandidovan zahtjev za sanaciju zgrade MZ Stari grad", kazao je sekretar Popović u odgovoru odborniku Marku Markoviću.

Anđeli Ivanović iz Crnogorske sekretar je poručio da svakog dana sjedi sa odbornicima DPS-a, na šta mu je ona kazala da to nije istina i da, kako je odgovorila, ne snosi odgovornost za politiku pomenute partije.