05-04-2015

Uticaj pristupanja EU na crnogorski turizam

Proces pristupanja Crne Gore EU donosi benefite, ali i izazove u turizmu, kazala je za Radio Budvu savjetnica za obrazovanje u Opštini Budva i članica Evropskog pokreta Crne Gore, Mr Ljiljana Pjerotić.

Uticaj pristupanja EU na crnogorski turizam | Radio Televizija Budva

“Što se tiče očekivanih koristi članstvo u EU svakako doprinosti poboljšanju imidža zemlje, što će uticati na povećanje turističkih posjeta ​i​ prihoda od turizma. Zatim, ono podrazumijeva nove investicije, ulaganja u komunalnu inrastrukturu što u odredjenoj mjeri doprinosi atraktivnosti zemlje za turističke posjete, a s druge strane, zbog unapredjenja imidža, saobraćajnih veza i komunalne infrastru​k​ture, članstvo u EU takodje pojačava interes privatnog kapitala za ulaganje u turističku ponudu. Realno je očekivati ​i​ porast kreditnog rejtinga zemlje, a to povlači sa sobom pad cijene kapitala na domaćem tržištu, što će opet omogućiti veće investicije u razvoj turističke ponude zemlje” - kazala je Pjerotić.

Ona je navela da pored koristi, pristupanje EU podrazumijeva
​i​ odredjene troškove, koji se vezuju za preuzimanje pravne legislative EU, a takodje ​i​ za pojačan interes stranog kapitala za ulazak u EU.

“Što se tiče troškova koji su povezani sa usvajanje pravne tekovine EU, oni se odnose na porast troškova u turizmu zbog preuzimanja znatno strožijih i rigoroznijih mjera zaštite na radu, zaštite potrošača ​i​ zaštit životne sredine, kao i zbog pojačane poreske presije, koja se može očekivati zbog neophodnih javnih investicija u infrastrukturu” – istakla je Pjerotić.

​Prema njenim riječima, struktura smještajnih kapaciteta i dalje je nepovoljna u Crnoj Gori, crnogorski turistički proizvod nije dovljno diverzifikovan, turistička ponuda je i dalje orjentisana na sunce i more i sezona je prilično kratka.

“Iz tog razlog neophodno je naći rješenje u efikasnom upravljanju razvojem turističkih destinacija po ugledu na razvijene evropske turističke destinacije, odnosno neophodno je uspostavljanje destinacijskih menadžment organizacija u Crnoj Gori, koje će obuhvatiti i objediniti kratkoročne interese privatnog​ sektora i dugoročne strateške interese javnog sektora” - zaključila je Pjerotić.

Opširnije u prilogu: