12-08-2021

Utrostručen broj hospitalizovanih pacijenata

Porast broja novoinficiranih koronavirusom u Crnoj Gori prati i rast broja hospitalizovanih pacijenata. Naime, analiza Dnevnih novina pokazuje da osim što je broj novih slučajeva za nešto više od mjesec porastao za čak 329 zaraženih, tri puta je povećan i broj kovid pacijenata koji se nalaze na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore, dok je životno ugroženih gotovo dva i po puta više.

Utrostručen broj hospitalizovanih pacijenata | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Tako se 1. jula u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji u kojoj smo imali 20 novozaraženih, na liječenju nalazilo devet kovid pacijenata od kojih su pet bili životno ugroženi. Trenutna epidemiološka slika u Crnoj Gori 349 novopozitivnih, 115 hospitalizovanih u svim bolnicama u Crnoj Gori. Konkretno, u Kliničkom centru 29 pacijenata je na liječenju, od kojih je 12 životno ugrožena.

POČETAK JULA STABILAN

Početkom jula iz Kliničkog centra Crne Gore smo dobijali gotovo identične podatke na dnevnom nivou, a to je da se na liječenju nalazilo po devet pacijenata, od kojih su četvoro bivali životno ugroženi. Sa druge strane, Institut za javno zdravlje dnevno je brojao do 24 nova slučaja zaraze.

Sedmog jula evidentiran je blagi porast od 30 novih slučajeva u državi, kada je konstatovano da je životno ugroženo šest pacijenata pozitivnih na koronavirus od 11 pacijenata koliko ih je bilo na liječenju u Kliničkom centru. Devetog i desetog dana jula imali smo po pet životno ugroženih na osam, odnosno devet hospitalizovanih pacijenata.

Broj novih slučajeva sa 16 koliko ih je bilo 9. jula porastao je za dan na 29. Broj novih slučajeva reflektovao se sredinom sedmog mjeseca i na broj hospitalizovanih i životno ugroženih u najvećoj bolnici u zemlji. Životno ugroženih je bilo do devet dnevno na 17 smještenih u KCCG. Broj novih slučajeva narednih dana dostizao je dnevno brojku od 30-ak, a broj hospitalizovanih i životno ugroženih počeo je da se smanjuje za po nekoliko pacijenata, da bi 20. jula registrovali nagli skok broja novih sluačajeva od 65 zaraženih korona virusom.

U tom trenutku u Kliničkom centru je bilo po osam dnevno životno ugroženih, a broj hospitalizovanih se kretao između 13 i 14 pacijenata. U Kliničkom centru 21. i 22. jula je bilo smješteno 15 koronom inficiranih pacijenata, od kojih je osam bilo životno ugroženo. I narednih nedjelju dana smanjivao se broj životno ugroženih i hospitalizovanih. U julu je, statistički gledano, podvučena crta sa 12 hospitalizovanih i četvoro životno ugroženih. Na taj dan 31. jul u Crnoj Gori smo imali 142 novozaražena koronavirusom.

U AVGUSTU UZDRMANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Avgust smo počeli sa uzdrmanom epidemiološkom situacijom. Naime, prvog dana tekućeg mjeseca evidentirano je 165 novih slučajeva zaraze među našim građanima i 35 među turistima koji su boravili u Crnoj Gori. U Kliničkom centru Crne Gore bilo je šest kovid pacijenata životno ugroženih od ukupno 14.

Drugog dana avgusta identičan broj životno ugroženih, uz porast broja hospitalizovanih za četvoro. Trećeg avgusta skok i u broju hospitalizovanih sedam osoba koje se liječe od zaraze virusom korona bilo je u teškom stanju i životno ugroženo, među njih 20. Inače, 2. avgusta Institut za javno zdravlje evidentirao je čak 219 novih slučajeva zaraze.

Dan kasnije broj životno ugroženih je ostao isti, a broj hospitalizovanih povećan za jednog pacijenta. Naredna dva dana u Kliničkom centru registrovano je 20 pacijenata primljenih na bolničko liječenje od korone, uz pet, odnosno šest životno ugroženih. Broj novih slučejava u tom periodu je u odnosu na dvije sedmice ranije upetrostručen, pa smo tako bilježili više od 230 novih slučajeva zaraze dnevno.

Sedmog dana avgusta u Kliničkom centru Crne Gore bilo je sedam pacijenata koji se liječe od virusa korona životno ugroženih, među njih 18, a uz 285 novozaraženih. Statistika pokazuje i da je 7. avgusta na nivou države bilo hospitalizovano 79 pacijenata, a imali smo i aktivnih 2.395 slučajeva.

Osmog avgusta u Kliničkom centru je bilo devet životno ugroženih pacijenata od 21, koliko ih se ukupno liječilo u toj zdravstvenoj ustanovi. Broj novih slučajeva korone bio je 279. Posljednja dva dana bilježimo nagli porast u sve tri kategorije.