29-09-2021

Uz nove sojeve povećava se prisustvo koronavirusa u vazduhu

Novi sojevi koronavirusa, koji prouzrokuje kovid-19, mogli bi sve više da se šire putem vazduha, ukazuje nova studija.

Uz nove sojeve povećava se prisustvo koronavirusa u vazduhu | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Naučnici su otkrili da su pacijenti zaraženi alfa sojem virusa, dominantnim sojem koji je cirkulisao tokom sprovođenja studije, izbacili 43 do 100 puta više virusa u vazduh od ljudi zaraženih izvornom verzijom koronavirusa.

Nešto od toga bilo je posljedica činjenice da su pacijenti zaraženi alfa sojem imali povećanu količinu virusa u brisevima nosa i pljuvački.

Ali, količina izdahnutog virusa bila je 18 puta veća nego što se moglo objasniti većim virusnim opterećenjem, prema radu objavljenom u časopisu „Clinical Infectious Diseases“.

Naučnici su takođe otkrili da i maske koje ne prijanjaju na lice, koje nose pacijenti sa blagim kovidom-19, mogu da smanje količinu virusnih čestica u vazduhu za oko 50 odsto.

„Znamo da je delta soj koji sada cirkuliše još zarazniji od alfa soja“, rekao je koautor rada Don Milton sa Škole javnog zdravlja Univerziteta Merilend i dodao:

„Naše istraživanje pokazuje da se sojevi lakše šire vazduhom, pa, osim vakcinisanja, trebalo bi da obezbedimo bolju ventilaciju, kao i da nosimo maske koje dobro prijanjaju na lice kako bismo sprečili širenje virusa“.

Izvor: N1