23-12-2019

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Pirotehnika nije bezopasna već nestručno rukovanje može ostaviti trajne posljedice

Stradaju šake, dijelovi šaka, prsti i djelovi lica. Riječ je o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive.

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Pirotehnika nije bezopasna već nestručno rukovanje može ostaviti trajne posljedice | Radio Televizija Budva

Pirotehnika nije bezopasna već nestručno rukovanje može ostaviti trajne posljedice po zdravlje i njenu upotrebu treba izbjegavati, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.


"Petarde i pirotehniku treba shvatiti ozbiljno, a apel se odnosi posebno na roditelje, jer primjena ovih sredstava može da izazove opekotine, povrede, rane, ali i trajan invaliditet kod djece, a nekada mogu da ugroze i život. Pojedinačni slučajevi su nam samo opomena ili podsticaj da se na vrijeme reaguje. Roditelji snose odgovornost za bezbjednost i sigurnost djece. Jedino na taj način mogu spriječiti povrjeđivanje i sopstvene i ostale djece", navode iz Doma zdravlja Podgorica.

Proteklih godina, dodaje se u saopštenju, bilježi se rast broja djece, ali i odraslih koji su se povređivali od različitih pirotečnih sredstava, a posebno, kako navode, brine činjenica da je medju povrijedjenima i onih sa trajnim invaliditetom.


"Stradaju šake, dijelovi šaka, prsti i djelovi lica. Riječ je o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive. Povrede su različite, od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama. Ortopedske povrede mogu nositi ozbiljne posledice – od ograničenosti pokreta šake, do trajnog invaliditeta izazvnog amputacijom. Moguće su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju" navodi se u saopštenju.

Upozoravaju i da povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida.


"Petarde pored drugih hemijskih sastojaka,sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje. Sve ovo ukazuje da je najbolja preventiva apsolutno izbjegavanje korišćenja pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava. Cilj i želja svih nas je da predstojeći praznici proteknu u bezbjednom okruženju, što je svakako izvoljivo bez upotrebe pirotehničkih sredstava", zaključuje se u saopštenju.