12-02-2024

Uzurpacija i devastacija imovine i dalje problem za mještane Lapčića i Markovića

Mještani sela Lapčići se već dvije godine bezuspješno obraćaju nadležnim institucijama za pomoć zbog građevinskih aktivnosti koje izvodi privatno lice na način što uzurpira, kako državnu, tako i imovinu fizičkih i zato apeluju na nadležne da se pokrenu. Na drugoj strani, u Markovićima kažu da su našli zajednički jezik sa novim komšijom.


Područje na kojem se radovi izvode, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Stanovnici Lapčića zahtijevaju od nadležnih organa da reaguju povodom ponašanja njihovog komšije, doseljenika iz Turske, koji je, kako kažu, već dvije godine uzurpirao njihove privatne parcele, ali i državnu imovinu.

„Ja sam se u ime MZ Lapčići obratila svim državnim i opštinskim orgranima, MUP-, Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja, Zaštitniku imovinsko-pravnih odnosa… Znači, pisala sam na sve adrese, ali niko nije našao za shodno da da bilo kakav odgovor. Izlazili smo i na lice mjesta sa komunalnom i građevinskom inspekcijom i pokazali uzurpaciju puta koji je u martu ili aprilu 2022. godine bio uništen na potezu od izvorišta do Markovića. Radi se o starom austrougarskom putu“, kazala je za Polis advokatica MZ Lapčići, Irena Polović.

Osim puta, uzurpiran je i potok i izvorište, kaže Polović.


Polović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

„Vodu koju su mještani koristili za sebe uzeo je taj čovjek da bi je vjerovatno koristio on. Time je onemogućio seljane da koriste tu vodu. Austrougarska je potok štitila kamenim blokovima, a oni su skinuti vjerovatno za njegove potrebe“, dodala je ona.

Na drugoj strani, predstavnici MZ Markovići su sa istim komšijom našli zajednički jezik.

„Sve probleme koji su bili sa njim mi smo naslijedili od prošlog savjeta. Samim tim, pokušavamo na svoj način da rješavamo probleme što se tiče naše mjesne zajednice. Prvo i osnovno, imali smo sastanak sa njegovim advokatom 4. oktobra prošle godine i advokatu smo predali zahtjeve koje smo mi kao Savjet tražili da investitor uvaži. Mi smo svjesni da je on devastirao i potok i korito, međutim, među tim zahtjevima je bilo da se riječno korito potoka koji protiče kroz našu mjesnu zajednicu reguliše.


Sinđić, Printscreen: YouTube/RTV Budva

"On je to već odradio i sada voda u potoku normalno cirkuliše. Samim tim, vegetacija koja je uništena godinama unazad se ne može preko noći obnoviti. Ali, mi smo sa njim trenutno u korektnim odnosima. Tačnije, u dogovoru i pregovorima. Isto tako, moram da naglasim da su njegovi radnici kada je bilo nevrijeme prvi izašli sa bagerom, jer je stari put bio skroz uništen i devastiran, i pomagali su nam čitav dan“, naglasila je za Polis predsjednica MZ Markovići, Dejana Sinđić.

Da bi se uspostavili dobrosusjedski odnosi treba da se pobrinu resorne sluzbe u Opštini i Vladi.