30-11-2021

Vakcina za omikron moguća već za dva do tri mjeseca

Medicinski direktor farmaceutske kompanije Moderna Pol Barton govorio je o ovom soju koronavirusa koji je SZO nazvao omikron, te je izjavio kako svijet očekuje nekoliko sedmica neizvjesnosti.

Vakcina za omikron moguća već za dva do tri mjeseca | Radio Televizija Budva

Direktor Moderne izjavio kako očekuje da će Kovid-19 u narednom periodu postati endemska bolest, (Foto: Guliver image)

Neizvjesnost kako je naveo, prije svega dolazi zbog nedostatka podataka o tome kako tačno funkcioše novi soj. Objasnio je kako bi nauka u narednim periodu trebala dati odgovor na tri pitanja.

"Postoje tri pitanja na koje trebamo odgovore. Koliko je ova varijanta prenosiva, koliko je ozbiljna i da li će antitijela koja se proizvode kao odgovor na trenutne vakcine biti dovoljno efikasna za omikron?", rekao je Barton za CNN.

On je takođe naveo kako je Moderna i tokom ljeta testirala tzv. "booster" vakcine za određene varijante koronavirusa te je naglasio kako Moderna već radi i na "pojačivaču" za omikron soj.

"Mislim da možemo ići jako brzo u ovom procesu. Već za nekoliko sedmica, pa do dva-tri mjeseca, mogli bismo na raspolaganju imati pojačivač specifičan za omikron. Međutim, naukom se moramo baviti pažljivo i ne smijemo pogriješiti", pojašnjava Barton.

U razgovoru za CNN, medicinski direktor Moderne je govorio i o budućnosti koronavirusa, te je izjavio kako očekuje da će Kovid-19 u narednom periodu postati endemska bolest.