11-12-2023

Vakcinacija i revakcinacija važne kod suzbijanja velikog kašlja, vakcinacija u DZ Budva u toku

Institut za javno zdravlje (IJZ) registrovao je povećan broj slučajeva obolijevanja od pertusisa, bolesti koja je poznata i pod nazivom "veliki kašalj". Pedijatrica, dr Ranka Mirković naglašava da se bolest može spriječiti vakcinacijom, dodajući da kako se ta bolest ne bi proširila bitno je da se oboljeli isključi od kolektiva, da ne ide u školu, na posao, vrtić.


Foto: Portal RRV Budva

U Crnoj Gori tokom novembra i decembra registrovano je preko 30 slučajeva velikog kašlja, o početnim simptomima velikog kašlja i razlikovanju od respiratornih infekcija, govorila je dr Mirković.

"Veliki kašalj, ili magareći kašalj, gripavac ili zacena je bakterijsko oboljenje, izazvano bakterijom koja može da izazove vrlo različite simptome u različitim periodima. Prvo bolest počinje kao blaga prehlada, zbog toga vrlo često ne uspijemo da u početku prepoznamo veliki kašalj, dijete obično kašljuca duže od dvije nedjelje, ima curenje nosa, mogu i oči da suze, može da ima temperaturu ali ne mora, to je prvi stadijum u kojem mi obično i ne posumnjamo na bakterijsku infekciju vjerujući da se radi o virusnoj infekciji. Drugi stadijum je ono što nam jasno govori da se radi o velikom kašlju, a to je stadijum zacjenjivanja kada dijete počinje jako i naporno da kašlje i da se zacjenjuje tokom kašlja. Ta zacjenjvanja traju po miut dva i tada dijete ne može da uhvati zrak, jezik mu je isplažen, crven je u licu i obično povrati nakon svega toga, a kada dođe do daha obično duboko uzdahne tako da zbog toga ovaj kašlaj i ima naziv magareći kašalj jer podsjeća na glasanje magarca. Treći stadijum je stadijum u kome se postepeno gube simptomi i u kojem se dijete oporavlja", istakla je ona.

Dijete koje je vakcinisano jednom dozom ili sa dvije doze vakcine i dalje je u riziku da oboli od ove bolesti.

"U toku prve godine dijete primi tri doze vakcine, zatim godinu dana od treće doze, primi još jednu vakcinu, to je prva revakcina, a zatim pred polazak u školu primi vakcinu u formi četvrtvalentne vakcine. Na kraju osnovne škole se dobija još jedna vakcina i to iz razloga što imunitet stečen vakcinacijom nije trajan već vremenski ograničen i traje do pet godina. Zato je važno da se vakcine daju na vrijeme i da se dijete redovno vakciniše kako bi se stalno održavao imunitet i kako dijete ne bi došlo u situaciju da dobije veliki kašalj", zaključila je dr Mirković.

U DZ Budva organizovani su trmini za vacinavciju djece nakon što su u Crnoj Gori labaratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja od velikog kašlja, a vakcinacija se vrši radnim danima od 8 do 18h i vikendom od 8 do 12h.

D.P.