02-03-2016

Vantjelesna oplodnja: Svaki peti par traži pomoć ljekara

Želja parova da postanu roditelji, sve češće postaje staza trnja, na kojoj mnogi ne izdrže do kraja. Najnovija iskustva pokazuju da pomoć od ljekara traži svaki peti, pa čak i četvrti par.

Vantjelesna oplodnja: Svaki peti par traži pomoć ljekara | Radio Televizija Budva

Vantjelesna oplodnja je često jedini izbor, ali ova metoda nije svima podjednako dostižna.

Od prošle godine u Budvi je otvoren i centar za humanu reprodukciju, s toga mnogi parovi ne moraju ići u Podgoricu, Beograd ili inostranstvo.

Po riječima dr Tatjane Motrenko Simić, vantelesnoj oplodnji se pribjegava kada je prirodno začeće nemoguće.

„Na ovaj način se omogućava materinstvo ženama koje prije toga nisu imale nikakvu šansu da zatrudne. Međutim, nedovoljna informisanost, emancipacija i otuđenost među ljudima dovodi do toga da mnoge žene propuste idealne godine za rađanje u traženju posla i odgovarajućeg partnera. A kada sve svoje ciljeve ostvare, ispostavi se da su zakasnile za ovaj životno najvažniji. Problem steriliteta može da nastane i iz nekog drugog razloga, ali je svakako najvažnije na vrijeme krenuti u traženju odgovora i liječenje, što nije ni malo jednostavno. “Što ranije, to bolje” – predstavlja zlatno pravilo za veću uspješnost. Za rađanje i otkrivanje ginekoloških problema je 25 godina idealno. Šanse su neuporedivo veće u odnosu na nekog sa 45 godina", naglašava dr Tatjana Motrenko Simić.

Opširnije u Polisu od 19:00 i 22:00