22-09-2023

Vasilijević: Tokom ljetnje sezone na jugu zemlje granicu prešlo oko 5,5 miliona putnika

O tome kakvo stanje se bilježilo na graničnim prelazima u špicu sezone, da li je bilo gužvi i čekanja i odakle su pretežno turisti koji su posjećivali Crnu Goru, u Jutrom iz Budve govorio je pomoćnik načelnika Regionalnog centra granične policije „Jug”, Darko Vasilijević.


Foto: Portal RTCG/Printscreen (RTV Budva)

On je kazao da su policijski službenici tokom ljetnje sezone na granicama imali povećan obim posla.

"Kada su u pitanju podaci u vezi ostvarenih prelazaka državne granice u junu, julu i avgustu, možemo konstatovati da je u sezoni koja je iza nas granicu u nadležnosti Regionalnog centra granične policije „Jug” prešlo 5.421.919 putnika, što je u odnosu na prethodnu godinu uvećanje za nešto više od 20 odsto, a u odnosu na 2019. uvećanje za 5,18 odsto. Takođe, državnu granicu je prešlo 1.163.239 motornih vozila, što je u odnosu na prethodnu godinu uvećanje od 16 odsto, a u odnosu na 2019. nešto više od 25 odsto. U lučkim graničnim prelazima državnu granicu je prešlo 4.580 plovila, što je u odnosu na prethodnu godinu umanjenje za oko 4 procenta, a u odnosu na 2019. nešto više od 19 odsto. Kada su u pitanju, vazduhoplovi, tokom juna, jula i avgusta imali smo 5.513 polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je u odnosu na prošlu godinu uvećanje za 14,38 odsto, a u odnosu na 2019. bilježimo smanjenje broja operacija za 25,87 odsto", rekao je Vasilijević.

Kako je naglasio,rad granične policije, i generalno Uprave policije, organizovan je po sistemu 24/7, 365 dana u godini.

"Rad na graničnim prelazima organizuje se smjenski, u skladu sa pozitivnim propisima u odnosu na broj radnih časova koje službenici mogu da provedu izvršavajući radne zadatke. Imajući u vidu veliki broj putnika i sam kapacitet i prohodnost prelaza, u nekim slučajevima pribjegavali smo ispomoći što iz unutrašnjih organizacionih jedinica iz sastava Regionalnog centra, tako i iz drugih organizacionih jedinica iz sastava sektora granične policije."

Najveći broj putnika na graničnim prelazima na jugu zemlje dolazi iz država okruženja i Evropske unije.

"Takođe, zabilježen je značajan broj putnika koji su na radu i boravku u zemljama EU, a opet su tranzitirali kroz područje zone odgovornosti Regionalnog centra granične policije Jug sa željom da se upute u svoje odredišne destinacije u zemljama okruženja", dodao je Vasilijević.

On je pojasnio i koje su mjere policijski službenici preduzimali kao bi se smanjila čekanja na prelazima.

"Čekanja zavise od kapaciteta graničnih prelaza i od broja raspoloživih službenika u datom momentu. Možemo da kažemo da su mjere koje smo sprovodili u cilju smanjenja guživi išle u dva pravca. Jedan je postupanje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, primjenom člana 34 Zakona o graničnoj kontroli. Znači, u određenim situacijama primjenjivali smo taj član u smislu pojednostavljenja osnovnih graničnih provjera. A da bi doprinijeli smanjenju čekanja angažovali smo veći broj službenika. Takođe bih naglasio da je na najfrekventnijim graničnim prelazima uspostavljena zajednička misija sa Evropskom agencijom za graničnu i obalssku stražu (Frontex). Tako da, na najudarnijim prelazima za drumski saobraćaj na Debelom brijegu i Sukobinu imamo angažovanje jednog broja njihovih službenika, čijim radom u velikoj mjeri doprinosimo smanjenju gužvi", pojasnio je Vasilijević.

Pored osnovnih, službenici granične policije u određenim slučajevima vrše i detaljne kontrole.

"Posao određenih službenika je isključivo profilacija putnika i prevoznih sredstava i profilacijom dolazimo do lica i putnika koje treba detaljno iskontrolisati. Na ovu brojku od oko pet i po miliona putnika koji su prešli granicu na svih 12 graničnih prelaza u našoj zoni odgovornosti, kod 1 odsto putnika i prevoznih sredstafva izvršena je detaljna kontrola u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore, a u nekim slučajevima u saradnji sa službenicima Uprave prihoda i carina, a na zajedničkom Graničnom prelazu Sukobin takođe u saradnji sa službenicima Granične policije Republike Albanije", kazao je gost Jutrom iz Budve.

Bilo je i pokušaja nezakonitih prelazaka granice koje su policijski službenici uspjeli da spriječe.

"Sam taj pokušaj se ogleda u korišćenju tuđe putne isprave ili falsifikovanog dokumenta, neispunjavanju uslova za ulazak odnosno izlazak iz Crne Gore... Sve to su kategorije lica koja smo spriječili da nezakonito pređu državnu granicu. Za jun, jul i avgust evidentirano je 41 lice koje je spriječeno u nezakonitom prelasku", kazao je Vasilijević.

M.S.