15-11-2021

Večeras izložba „Pod tuđom maskom lakše se živi“ Rajke Kujundžijević

Povodom proslave Dana opštine Budva u organizaciji Narodne biblioteke Budve večeras u 19 časova u holu Akademije znanja biće otvorena izložba slika "Pod tuđom maskom lakše se živi" autorke Rajke Kujundžijević.


Foto: Narodna biblioteka Budve

Izložbu će otvoriti mr Lucija Đurašković, a uvodnu riječ imaće Stanka Stanojević. U muzičkom dijelu programa nastupiće Vlasta Barac. Ovo je prvi u nizu programa kojima se obilježava Dan opštine Budva u Biblioteci.

Izložba obuhvata 18 radova rađenih u akvarel, akrilik i kombinovanoj tehnici, a ciklus Pod tuđom maskom lakše se živi nastajao je od 2018. godine. Izložba će trajati tokom novembra i decembra.

Rajka Kujundžijević je rođena 1950. godine u Kotoru. Od kada pamti sebe zna i za slikarstvo. Prvu samostalnu izložbu Rajka je imala 1982. godine u hotelu „Merkur“ u Bečićima. Nakon toga, na inicijativu poznatog slikara Jovana Ivanovića , u sklopu Kulturnog centra u Budvi, organizovana je njena druga samostalna izložba 1983. godine u hotelu „Mogren“. Iste godine, u „Grand hotelu“ na Cetinju organizovana je i treća samostalna izložba. Slijede izložbe u galeriji Kulturnog centra u Kotoru (1985) i izložba na Zlatiboru (1992), u hotelu „Narcis“. Jedna od značajnijih i zapaženijih izložbi organizovana je u Vrbasu u galeriji Kulturnog centra 1993. godine. Uslijedile su izložbe u hotelima „Slovenska plaža“ i „Mediteran“(2001), a velika izložba u modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Budvi desila se 2016. godine. Izložba u organizaciju JU Narodna biblioteka Budve, koju prati ovaj katalog, deseta je samostalna i jubilarna izložba.
Rajka Kujundžijević je učila i usavršavala se uz poznate majstore slikarstva. U „Studiju za dizajn“ pri budvanskom Kulturnom centru, uz Rajka Flisa, slikara-dizajnera, izradila je brojne plakate za JU Grad teatar. Ilustrovala je i knjigu „Bračni život“ autora dr Sava Bojovića. Pored pomenutih samostalnih izložbi, izlagala je i na brojnim grupnim izložbama. Takođe, našla se u knjizi „Čudesna moć žene“ autora Triva Zolaka, o životima izabranih žena Crne Gore.

Rajka je šest godina vodila školu slikanja u organizaciji privatnog kulturnog centra „Imago“ iz Budve i u Organizaciji žena Budve na Slovenskoj tokom 2010. godine. Od 2018. godine vodi Školu slikanja za treću dob koju pohađaju i mladi, u JU Narodna biblioteka Budve u čijoj organizaciji su upriličene izložbe polaznika Rajkine škole slikanja.

Njene slike su našle put do mnogih svjetskih adresa.