09-08-2018

Večeras premijerno predstava "Krvave svadbe"

Sa početkom u 21 čas na sceni između crkava, biće premijerno izvedena predstava "Krvave svadbe" Federika Garsije Lorke u režiji Igora Vuka Torbice. 73. koprodukciju u svojoj tridesetdvogodišnjoj istoriji JU „Grad teatar“ radi sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novoga Sada.

Večeras premijerno predstava

U riječi reditelja u pratećem promo-materijalu za premijerno izvođenje „Krvavih svadbi“, Torbica je obrazložio svoj izbor ovoga teksta:

"Htio sam odmah da pronađem tekst zbog kojeg bi me mnogi na prvom mjestu upitali – nama rediteljima veoma dobro znano pitanje – “Šta ćeš sa tim danas?”. Već sam imao i spreman odgovor, da me ne zanima to "danas", da, ako svakoj stvari koju činimo moramo naći i trenutno uzemljenje i utemeljenje u neposrednom "sad i ovdje", onda k vragu sa cjelokupnom umjetnošću. Htio sam pozvati ljude da na trenutak prestanu da misle iz sopstvenog pakla subjektiviteta. Da puste znanje i da osjete. Da nekom drugom centru, a ne onom cerebralnom, dozvole da primi jedno djelo".



Režiju predstave je uradio Igor Vuk Torbica, scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor Vladimir Pejković, scenski govor potpisuje dr Dejan Sredojević, dizajn svjetla Milica Stojšić.

Asistent reditelja je Stefan Čamdžić, asistent scenografa Andreja Rondović, a asistent kostimografa Snežana Horvat. U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.

Predstava je na repertoaru XXXII festivala i 10, 11. i 12. avgusta.