17-06-2023

Večeras u Budvi nastupa makedonska grupa "Leb i sol"

Tri fantastična muzička dana očekuju nas 17, 18. i 19. juna u okviru Jadranskog festivala igre, kada će na platou između crkava, sa početkom u 21 sat, nastupiti makedonska grupa „Leb i sol“, hrvatska grupa „Cubismo“ i ruski saksofonista Oleg Kireyev.


Foto: TO Budva

LEB I SOL je makedonski bend nastao 1976. godine i sa jazz-rock obradama tradicionalne makedonske muzike vrlo brzo je stekao popularnost u tadašnjoj Jugoslaviji. Bend je više puta mijenjao sastav, na bubnjevima su se smjenjivali Garo Tavitijan i Dragoljub Djuričić dok je stalni basista ostao Bodan Arsovski. Klavijatire je u prvoj postavi svirao Kokan Dimuševski koji je i danas na čelu benda.


Foto: TO Budva

Gitaru je svirao Vlatko Stefanovski ali ga nakon turneje 2006. godine zamjenjuje sjajni gitarista Dmitar Božikov s kojim bend snima album ITAKA NATAKA, na kojem se kao gost pojavljuje Dado Topić u dvije numere. Bend aktivno radi u ovom sastavu i nastupa po svim bivšim Yu republikama.



CUBISMO je sastav koji svira energičnu muziku utemeljenu na afro-kubanskim ritmovima, ali se u grupi njeguje jazz improvizacija svih članova. Članovi sastava dolaze iz Hrvatske, Venecuele i sa Kube i najznačajnija su grupa koja svira ovakvu vrstu muzike u ovom dijelu Evrope i već 25 godina djeluje u gotovo nepromijenjenom sastavu. Do sada su izdali desetak CD-a, od kojih se mnogi nalaze i u svjetskoj distribuciji (Universal i Irma records). Od samog početka svojeg postojanja sarađivali su sa mnogim svjetskim muzičkim zvijezdama. Dobitnici su rekordnih 24 Porina sa više od 40 nominacija, a njegovi članovi su radi svog sviračkog umijeća česti dobitnici nagrade “Status” za najbolje instrumentaliste u Hrvatskoj.


Foto: TO Budva

Grupa je osnovana 1995. godine, a ime je dobila po numeri Cu-bi Cu-bop jazz trubača Dizzyja Gillespieja, koji je tada prvi put izmiješao afro-kubanske ritmove sa jazz muzikom.



OLEG KIREYEV je ruski saksofonista čija muzika nije definisana žanrom, jer je njegov zvuk ponekad senzualan i hipnotički iz grla kao kod Koulmana Hokinsa a ponekad hrapav i očaravajuć kao kod velikog Bena Vebstera. Koncert pod nazivom „Summertime“ u autentičnom aranžmanu izvešće u ponedjeljak, 19. juna sa početkom u 21 sat na prostoru između crkava u Starom gradu.


Foto: TO Budva

Njegova diskografija broji više od 16 objavljenih albuma a nastupao je na mnogobrojnim inostranim Jazz festivalima poput London Jazz Festivala, New York Jazz Improve Festivala, legendarnog Montreux Jazz Festivala i drugih. Saradjivao je sa legendarnim američkim trubačem Tom Harrellom, basistom Bernom Williamsonom i bubnjarem E.J. Striucklandom što je kulminiralo albumom “The meeting”. Izdanje se odmah našlo na svim džez top listama.

Domaća publika imala ga je prilike slušati i na Nešville jazz festivalu 2016 godine kada je nastupio sa svojim bendom “Orlan Jazz” a 2019. i 2020. godine saradjivao je sa Vasilom Hadžimanovim.



Svi programi Jadranskog festivala igre su besplatni, počinju u 21 sat i potrebno je doći ranije zbog ograničenog broja mjesta!