15-09-2021

Veganske palačinke koje će vas oboriti s nogu!

Veganske palačinke će postati vaš omiljeni jutarnji obrok!


Foto: Ilustracija

Palačinke su na našem podneblju jedna od omiljenih poslastica od davnina, najčešće, asociraju nas na djetinjstvo. Pored toga što ih jedemo u raznoraznim slatkim varijantama (s džemovima, pekmezom, kremom od čokolade, orasima, makom…), palačinke se mogu praviti i u slanoj varijanti.

Bilo kako da ih spremamo, jedno je sigurno: obožavaju ih svi članovi porodice. Ali šta ako se hranimo bez namirnica životinjskog porijekla? Ili jednostavno želimo da uživamo u ovoj poslastici na što zdraviji način?

Ne brinite, imamo rješenje i za ovaj problem. I to veoma ukusno rješenje!

Sastojci:

Za 8 palačinki ( jedna palačinka sadrži 118 kcal )

1 i 1/4 šolje brašna (156 g)
3 kašike šećera
1 kašika sode bikarbone
1/4 kašike soli
3/4 šolje sojinog mlijeka (180 ml)
1 kašika potopljenog sjemena lana
1 kašika kokosovog ulja plus 2 kašike za prženje

Priprema

Prosijte brašno i dodajte šećer, so i sodu bikarbonu. Pomiješajte. Potopljene sjemenke lana pomiješajte s sojinim mlijekom i kokosovim uljem. U smjesu dodajte suve sastojke i miješajte dok ne dobijete gustu smjesu.

Zagrijte tiganj i dodajte premažite ga kokosovim uljem. Tiganj treba da bude vreo kada sipate smjesu za palačinke. Smjesu sipajte u razmjeri jedne kutlače. Kada se pojave balončići, palačinku okrenite i ispecite i s druge strane.

Poslužite toplo s omiljenim premazom ili prelivom.

Savjet: Neka palačinke budu manje, a deblje (nalik na američke). Tako ćete sprečiti da se smesa razliva ili raspada.

Predlog: Pored premaza i/ili preliva, uz palačinke možete poslužiti i sezonsko voće. Na ovaj način ćete unijeti i potrebne vitamine i minerale tokom jutarnjeg obroka. Ovo je naročito dobar predlog ukoliko djeci poslužujete palačinke za doručak, a ne možete da pronađete način kako da jedu voće.


Izvor: lepotaizdravlje.rs