21-05-2021

Velemajstor Nebojša Nikčević drugi na međunarodnom turniru u Bečićima

Crnogorski velemajstor, naš sugrađanin Nebojša Nikčević osvojio je drugo mjesto na međunarodnom šahovskom turniru Budva Mix Tournament 2021 koji je u periodu od 11. do 17. maja održan u hotelu "Mediteran" u Bečićima.


Foto: Mark Livshitz

Na pomenutom takmičenju učešće je uzelo 16 takmičarki i takmičara iz sedam zemalja, a trijumfovao je Tibo Jesper Sondergard, velemajstor iz Danske.

Poslije devet odigranih kola Sondergard je sakupio 7,5, a Nikčević 6,5 poena.

Crnogorski šahista ostvario je učinak od četiri pobjede i tri remija uz jedan poraz od osvajača turnira. Nikčević nije odigrao posljednji meč devetog kola zbog toga što je njegov protivnik, šahista iz Njemačke, odustao od borbe.

"Veoma zanimljivo šahovsko dešavanje koje je osmišljeno da bi naši i strani igrači mogli da osvajaju norme za međunarodne majstore i velemajstore. Bilo je vrlo borbeno, a ja sam osvojio drugo mjesto. Imao sam i malo sreće u par partija. Ovakvi turniri su u principu veoma teški za igru jer dođe puno mladih igrača, izuzetno dobro pripremljenih i motivisanih, tako da mi koji smo pozvani na turnir i imamo međunarodne titule nemamo tu motivaciju koju oni imaju i vrlo teško je sa njima izaći na kraj. Tako da je drugo mjesto dobar rezultat", kazao je Nikčević u izjavi za portal RTV Budva.

On je posebno naglasio susret sa Durakom Kanom, talentovanim 13-godišnjim šahistom iz Turske.

"Danas je kroz kompjutere sve dostupno, a klinci nevjerovatno brzo uče i upijaju znanja. Imaju neviđenu energiju i neoštećen nervni sistem. Nakon grešaka se oporavljaju u sekundi i nastavljaju najjačom snagom. Trentno u svijetu imamo Iranca koji je kao sedamnaestogodišnjak potpuno ravnopravan Karlsenu. Za godinu dvije to će već biti možda i novi prvak svijeta", rekao je naš sagovornik.


Nikčević, Foto: Sahmatlista.wordpress.com

Naš sugrađanin je velemajstor od 1996. godine, a titula je priznata godinu kasnije na Kongresu FIDE. Legendarni Božidar Bonja Ivanović prvi je šahista koji je u Crnoj Gori dostigao najviši nivo, a Nikola Đukić je to učinio 2005. godine. Pomeniti šahisti su jedini takmičari ponikli u našoj federaciji koji su velemajstori.

"Danas je lakše nego prije 20 i više godina kada sam ja postao velemajstor. Rejting je isti prije dvadeset godina i sad, ali nije ista snaga. Nekad su najbolji igrači imali 2.600 do 2.650, a danas imaju 2.800. Sve se mijenja, to je interesantno, ali u Crnoj Gori dosta kasno kapiramo globalne promjene koje se odnose i na šah, pa i nemamo baš sjajnu situaciju", smatra velemajstor.

Sljedeće takmičenje na kojem će učestvovati je Mediteransko prvenstvo u Petrovcu u junu mjesecu.

"Biće to vrlo jak turnir gdje sve mediteranske zemlje šalju svoje predstavnike. Biće preko 100 igrača, veliki broj velemajstora - muških i ženskih. Kasnije nemam nekih planova jer odavno nisam šahovski profesionalac već više igram iz zadovoljstva", kazao nam je šahista.

Treće mjesto na turniru u Bečićima pripalo je intermajstoru iz Bosne i Hercegovine, Zoranu Runiću sa 6 poena. Poen manje imaju bugarska šahistkinja Nurgjul Salimova (intermajstor), bosanskohercegovački velemajstor Emir Dizdarević i turski šahista Durak Can, FIDE majstor.

Od osme do 12. pozicije plasirali su se crnogorskih šahisti Savo Vujović, Peko Đurović, Davor Drašković, Milo Pobor i Danilo Pobor.

Organizator turnira bio je Šahovski klub "Crnogorac".


M.S.