12-02-2024

Velika akcija čišćenja „Zaljubljeni u prirodu” 15. februara u Budvi

Zeleni talas i NVO Gnijezdo u saradnji sa Opštinama Podgorica, Bar, Budva i Nikšić, najavljuje veliku akciju čišćenja pod nazivom "Zaljubljeni u prirodu", koja će se održati 15. i 16. februara u navedenim gradovima.

Velika akcija čišćenja „Zaljubljeni u prirodu” 15.  februara u Budvi | Radio Televizija Budva


Foto: NVO Zeleni talas

Kako su saopštili iz NVO Zeleni talas, ova inicijativa ima za cilj da podigne svijest o važnosti očuvanja životne sredine i promociju ekološke odgovornosti. Pozivaju sve zainteresovane građane i građanke, organizacije civilnog društva, preduzeća, volontere i volonterke da se pridruže ovoj akciji.

‘’Inspirisani Danom zaljubljenih, odlučili smo da na ovaj način simbolično pokažemo ljubav prema našoj zajednici. Organizovanje ovakvih akcija naglašava važnost sinergije svih aktera - od lokalnih vlasti do svih građana i građanki. Samo zajedničkim angažmanom možemo postići značajne rezultate u očuvanju životne sredine i stvaranju zdravijeg i čistijeg okruženja za sve nas”, istakli su iz Zelenog Talasa.

Lokacije na kojima se akcija organizuje su:

- Podgorica – Stočna pijaca, četvrtak 15. februar u 10 sati

- Bar - plaža Štrbina, četvrtak 15. februar u 10 sati

- Budva - plaža Pizana, nakon toga Slovenska plaža, četvrtak 15. februar u 10 sati

- Nikšić - most na kraju Gračaničke ulice, petak 16. februar u 10 sati

"Značajnu podršku akciji pružili su partneri iz sektora zaštite životne sredine, među kojima su: Zelenilo d.o.o. Podgorica, Čistoća d.o.o. Podgorica, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada, Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić, Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić, Ecopatriotizam, Komunalno d.o.o. Budva, Turistička organizacija Budva, Turistička organizacija Opštine Bar, Sportsko-rekreativni centar Topolica, DOO Komunalne djelatnosti Bar, Služba zaštite i spašavanja Opštine Bar, Agencija za zaštitu životne sredine, Nacionalni parkovi Crne Gore, izviđačke jedinice u sklopu Saveza izviđača Crne Gore, Evropska omladinska kartica i NVO Centar za omladinsku edukaciju, WOW Montenegro, Montenegro Tourist Service DMC, ali i mnogi drugi", naveli su organizatori u saopštenju.

Kako su istakli, nakon uspješno sprovedene akcije čišćenja u Podgorici, uz podršku Zelenila d.o.o, planirana je i realizacija sadnje 1000 sadnica bora kao dodatni korak ka oplemenjivanju lokacije.

"Ove sadnice su donacija kompanije Mondelez International. Akcija sadnje predstavlja konkretan korak ka obnavljanju prirodne vegetacije i unapređenju biodiverziteta u Glavnom gradu.
Sve informacije vezane za akciju dostupne su na društvenim mrežama Zelenog talasa, a za dodatna pitanja građani i građanke informacije mogu da dobiju putem mejla zelenitalascg@gmail.com ili na brojeve telefona 067900057 i 067900058", zaključuje se u saopštenju.