13-11-2019

Venecija potpuno potopljena FOTO i VIDEO

Dijelovi Venecije su potopljeni u potpunosti uslijed najveće plime koja je zadesila ovaj italijanski gradić u posljednih 50 godina, a iz vlade okrivljuju klimatske promjene za to.

Venecija potpuno potopljena FOTO i VIDEO | Radio Televizija Budva

foto: rojters

Djelovi italijanskog grada Venecije su potpuno potopljeni usljed najveće plime koja je pogodila ovaj grad u posljednjih 50 godina, piše danas BBC.

Voda je dostigla visinu od 1.87 metara, pokazuju podaci centra za praćenje plime. Od kako su mjerenja započeta 1923. godine, plima je samo jednom bila viša kada je dostigla visinu od 1.94 metara 1966. godine, prenosi BBC.


foto: rojters

Fotografije prikazuju potpupno poplavljene popularne turističke lokacije i ljude koji se probijaju kroz ulice poslije oluje koja je pogodila Veneciju.


foto: rojters

Jedan od najnižih dijelova grada ujedno jedan od najteže pogođenih područja je Trg Svetog Marka. Crkva Svetog Marka je, prema podacima, poplavljena šesti put u prethodnih 1.200 godina.

Pierpaolo Kampostrini, član savjeta Svetog Marka, izjavio je da su se četiri od tih šest poplava dogodile u posljednjih 20 godina, prenosi BBC.

Gradonačelnik Venecije, Luiđi Brugnaro, je rekao da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio da će poplave ostaviti "neizbrisiv trag", piše BBC.

"Situacija je dramatična. Tražimo od vlade da nam pomogne. Troškovi će biti veliki. Ovo je posljedica klimatskih promjena", napisao je, između ostalog i na Tviteru.


foto: geti

Ljudi širom grada su se probijali kroz poplavljene ulice dok su stolovi i stolice plutali pored njih. Veliki broj lokala trpi ozbiljne štete zbog poplava.


foto: epa

Projekat zaštite grada od poplava je pokrenut jos 2003. i cilj plana je bio da se izgradi više plutajućih kapija da bi se zaštitio grad tokom visoke plime, ali je pogođen brojnim troškovima, skandalima i odlaganjima.

Takozvani "Mose projekat" je niz velikih barijera ili poplava koje bi se podigle s morskog dna radi isključivanja lagune u slučaju porata nivoa mora i zimskih oluja, a prvi put je uspješno testiran 2013 godine, prnosi BBC.


foto: afp

Italiju su u utorak pogodile velike padavine, dok su u srijedu zatekli i nekoliko nasukanih brodova, a nevrijeme se očekuje i narednih dana.