06-06-2022

(VIDEO) Balabušić: Plaža Mogren iz godine u godinu se smanjuje, neophodna brza reakcija

Predsjednik Mjesne zajednice Stari grad Ognjen Balabušić kazao je za naš portal da je neophodno da se nadležne službe u što kraćem vremenskom periodu posvete plaži Mogren 2.


Foto: Arhiva

Kako je upozorio, plaža se iz godine u godinu sve više smanjuje, a ugroženi su i stoljetni borovi na tom lokalitetu.

“Došlo je do velike erozije zemljišta na drugoj plaži, jer se jedna međa, koja je štitila brdo iza, srušila i uslijed kiša nakrivili su se stoljetni borovi. Šteta je već napravljena i strah nas je da će doći do još veće. Ukazivali smo Morskom dobru da tu među obnove, kako bi se spriječila dalja erozija. Međutim, niko ne reaguje. Oni su rekli da rade neku studiju. Ako je to čekalo 30 godina, kažu da čeka još jednu”, naveo je Balabušić.



Smatra da je neophodna brza reakcija kada je u pitanju i očuvanje plaže, jer se ona, kako tvrdi, drastično smanjila za 50 godina.

“Imate stare fotografije gdje se to sve vidi. Suzila se, to je šteta, plaža će jednog dana možda i nestati. Sve plaže se hrane pijeskom iz zaleđa. Problem je što se kod tunela prema Kotoru prekinuo jedan kanal, iz kojeg je kad su bile velike kiše voda išla na drugu plažu Mogren i hranila je. Pijesak je išao prema plaži, a sad ide magistralom. Primijetili ste vjerovatno, uslijed većih kiša komunalci skupljaju pijesak koji ide u centar, umjesto na plažu”, ukazao je predsjednik MZ Stari grad.



Balabušić predlaže da bi se problem mogao riješiti, ako se pomenuti kanal otčepi. O svemu su obavješteni nadležni, ali čeka se završetak gore navedene studije, kako bi se preduzeli konkretni koraci.


M.S.