13-05-2022

(VIDEO) Čitaoci šalju: Problem izlivanja kanalizacije u naselju Rozino treba hitno rješenje

Mještani naselja Rozino u ulici kod Blokarice obratili se se našem portalu sa molbom da objavimo snimak izlivanja kanalizacije, napominjući da se sa ovim problemom suočavaju već dvije decenije. Više puta su se obraćali nadležnim opštinskim i inspekcijskim organima, njihov zahtjev o neophodnim radovima na kanalizacionom ispustu uvršten je i u plan investicija još 2020. godine, ali do danas nema rješenja.

(VIDEO) Čitaoci šalju: Problem izlivanja kanalizacije u naselju Rozino treba hitno rješenje | Radio Televizija Budva

Foto: privatna arhiva

Kako saznajemo problem sa izlivanjem kanalizacije u ovom naselju traje skoro dvije decenije, a sve je počelo izgradnjom okolnih stambenih zgrada, pa se povećao pritisak na postojeću kanalizacionu infrastrukturu.

"Problem je kulminirao 2018. godine kada se desila havarija i tada mi je bio poplavljen sprat od kuće u sred sezone, 1. avgusta. Gostima sam morao da naknodim štetu i platim premještaj u drugi objekat, a sanacija me koštala 5000 eura", kazao je u izjavi za naš portal Đurica Čejović, vlasnik kuće i stanovnik ovog naselja.


Video: privatna arhiva

On je kazao da su se u više navrata obraćali Komunalnoj inspekciji koja je sačinjavala zapisnike, a sa problemom je od početka upoznat i gradski Vodovod takođe i nadležni opštinski sekretarijati. Mještani su zvanično urgirali i prilikom izrade plana investicionih aktivnosti Opštine Budva kada je njihov zahtjev uvršten u plan za realizaciju tokom 2020. godine, ali do danas, kako je istakao Čejović, ništa nije preduzeto.

"Ja sam zaposlen u Vodovodu i predložio sam im šta treba da se uradi. Kanalizaciona cijev u našem naselju je promjera fi 200, pa ne može da izdrži tolliki pritisak. Kompletan kanalizacioni krak od novoizgrađenih zgrada treba prekinuti i prespojiti ga na veći cjevovod u naselju Rozino, tim prije što se kanalizacija sliva niz Mainsku ulicu. Razočarani smo što naši zahtjevi nisu ispoštovani, uprkos obećanjima", kazao je Čejović i apelovao na nadležne da se u susret sezoni što hitnije nešto preduzme.

Povodom ovog problema obratili smo se i gradskom Vodovodu od kojih smo dobili sledeći odgovor:

"Ovakva izlivanja se povremeno dešavaju jer je kanalizaciona mreža na ovoj lokaciji opterećena. Kako ranijih godina urbanizacija grada često nije pratila adekvatnu komunalnu infrastrukturu to se isto nerijetko dešavalo. Dakle, s u vezi istog možemo da saopštimo da ekipe redovno obilaze ovu lokaciju i saniraju situaciju. Kako su često začepljenja trenutna tako i ekipe odmah reaguju, a nerijetko i po prijavi stanara. Teren se najprije čisti i ispira što doprinosi potpunoj sanaciji istog. Jedino rješenje ove problemetike, za sada, je aktivnost koja već duže vrijeme podrazumijeva redovno kontrolisanje kanalizacione mreže te preventivna čišćenja predmetnih lokacija.

Dugoročnije i adekvatnije rješenje ovog problema podrazumijeva izmiještanje kanalizacione infrastrukture prema ul.Filipa Kovačevića. U saradnji sa nadležnim sekretarijatom za investicije Opštine Budva, planirano je da se uskoro započne sa ovim aktivnostima.

Takođe česte su i sanacije koje izaziva ljudski faktor odnosno nemar korisnika. S istim u vezi napominjemo da začepljenja odvoda u stanovima te nepropusnost kanalizacionih cijevi izaziva i bacanje bio nerazgradivih materijala poput vlažnih maramica. Teško raspadive supstance tako onemogućavaju normalno funkcionisanje našeg sistema. Zbog svega navedenog apelujemo na potrošače da ubuduće povedu više računa o svojim navikama kako bi izbjegli ovakve situacije i tako smanjili broj intervencija", naveili su iz budvanskog Vodovoda.

J.M.