25-09-2023

(VIDEO) Đaković o sprječavanju uvoza nebezbjedne hrane: Proizvodi biljnog porijekla koji se intenzivnije konzumiraju tokom ljeta

Fitosanitarni inspektori u avgustu su spriječili uvoz 160.272 kilograma nebezbjedne hrane. O kojoj hrani je riječ i zbog čega je spriječen uvoz, u emisiji Jutrom iz Budve govorio je Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.


Đaković, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Đaković je kazao da su inspektori fitosanitarnog sektora u prethodnom periodu vršili intenzivne i pojačane kontrole na granici.

"Kontrole su bile pojačane, posebno ukoliko uzmemo u obzir da je to period ljetnje turističke sezone kada je Crna Gora, kao uvozno zavisna država koja uvozi velike količine hrane, tako da je uvoz u tom periodu značajniji i mnogo veći nego u ostalom periodu. Ova vijest je zapravo mjesečni izvještaj fitosanitarnog sektora, radi se o proizvodima biljnog porijekla. Pošiljke se kreću od 30 kilograma kikirikije do 25 tona kukuruza, međutim ono što je najviše bilo u fokusu jeste ono što se najviše troši - svježe voće i povrće. Citursa, odnosno pomorandže bilo je u količini od oko 20 hiljada kilograma, nekih vrsta povrća poput tikvica, paprike, paradajza u raznim količinama, od dvije do pet-šest tona. Što se svježeg voća tiče tu su bile breskve, nektarine, kajsije, u količinama od oko pet-šest tona po vrsti. To su uglavnom proizvodi koji su se u tom periodu intenzivnije analizirali, a vraćani su nazad nakon uzimanja uzoraka", kazao je on.

Kako je pojasnio, kod svježeg voća i povrća evidentirane su povećane rezidue pesticida.

"Rezidua je ono što nastaje kada se poslije tretmana pesticidom, taj pesticid u određenom periodu hemijski razgrađuje. Kada ustanovimo povećane količine ostataka pesticida, to nam govori dvije stvari. Jedna je da su se prekomjerno koristili pesticidi, a druga da nije ispoštovana karenca, odnosno da nije prošao preporučeni broj dana da se pesticid razgradi već su proizvodi plasirani na tržište", naveo je Đaković.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja:



M.S.